Annonse
Stegodyphus dumicola lever i grupper. Medlemmene av hver gruppe kan ofte ha ulik personlighet, ifølge forskere. (Foto: Bernard DUPONT, via Wikimedia commons)

Edderkopper trenger også en tøffing i gjengen

Edderkopper kan også være sjenerte. Da er det fint å kjenne en våghals.

Publisert

De fleste som husker ungdomsskolen, kan vel skrive under på at det er fint å ha en tøffing i gruppa.

Du vet, hun som skjærer igjennom fnisinga og insisterer på at NÅ! Er det sannelig på tide at vi knehønene tar mot til oss, og går bort og snakker med de der gutta utenfor kiosken.

Vel. Jammen ser det ikke ut til at edderkopper har det på samme måte.

Når en modig edderkopp er med i gjengen, blir de andre smittet av motet, og fanger flere bytter.

Kryp med personlighet

Noen vil kanskje stille spørsmål ved selve premissene i denne forskningen:

Hæ? Gjeng med edderkopper? Fins det?

Og, hva? Modig edderkopp? Er det forskjell på dem?

Joda.

For å komme til det første først: De aller fleste edderkopper er ganske riktig utsøkte einstøinger, med så liten trang til sosial aktivitet at de ikke går av veien for å spise opp potensielle partnere. Men som kjent finnes ingen regel uten unntak.

I dette tilfeller snakker vi om Stegodyphus dumicola. Disse små edderkoppene henger ofte sammen i grupper, med opptil flere hundre individer. De kan samarbeide om både jakt og barnepass.

Og for det andre, så mener forskerne faktisk at en rekke dyr har personlighet – altså gjenkjennelige trekk som holder seg over tid.

Les mer: Har dyr personlighet

Kombinasjonen gir en interessant mulighet, nemlig sjansen til å bruke en enkel organisme til å studere dynamikken i grupper: Hvordan påvirker ulike personligheter gruppa? Og motsatt, hvordan påvirker gruppa personlighetene?

Motet smittet

Etter å ha studert gjenger av S. dumicola, konkluderer Edmund Hunt og kollegaene hans altså med at personlighetene faktisk har noe å si for hvordan gjengen klarer seg. En gruppe med et modig medlem, får tak i flere bytter enn grupper med bare sjenerte åttebeininger.

Ikke ulikt på ungdomsskolen, med andre ord.

I tillegg antyder resultatene at den enkelte edderkopp også ble påvirket av gruppa. Det så nemlig ut til at vågemotet smittet. Dersom bare en av edderkoppene var modig, ble de andre gradvis tøffere, de også.

Det skulle ikke så mye til heller. Om en av edderkoppene bare var litt djervere enn resten, var prosessen i gang.

Rollen er viktigst

Dette tyder på at det er rollen som betyr mest for flokken, ikke individet, mener forskerne.

Med andre ord: det viktigste er at en av edderkoppene tar rollen som den tøffe. Så kommer resten av seg selv. På denne måten kan gruppa bygge seg opp igjen, dersom gjengens Rambo skulle havne under en buss.

Dessuten man edderkoppene sikre seg det nødvendige motet, uten at alle i utgangspunktet trenger å være fødte våghalser. Det kan nemlig også ha sine ulemper. For mange tøffinger på samme sted ender for eksempel gjerne i slåssing og bråk.

Som vi alle vet fra ungdomsskolen.

Hunt og co mener forskningen på S. dumicola kan si noe generelt om dynamikken i grupper.

- Våre funn har betydning for forståelsen av personlighet i sosiale grupper, og peker mot at det sosiale miljøet dyr lever i er viktig for utviklingen av personlighet, skriver de.

Referanse:

E. R. Hunt, B. Mi, C. Fernandez, B. M. Wong, J. N. Pruitt & N. Pinter-Wollman, Social interactions shape individual and collective personality in social spiders, Proceedings B, september 2018.

Powered by Labrador CMS