Tenåringen utvikler sin selvstendighet og blir opptatt av andre ting enn før. Humøret svinger, og det oppstår gjerne konflikter mellom foreldre og tenåringen i huset.
Lucy Asher forsker på dyreadferd ved Newcastle University. Hun og kolleger ville finne ut om det er noen likheter mellom ungsomsfasen hos hunder og mennesker.
Det viste seg at også hunder kan oppføre seg som «typiske tenåringer» mot eieren sin.
Du forventer at hunden kommer når du roper, slik den pleier. Men hunden har helt andre planer. Den lydige valpen har blitt en egenrådig ungdom. Hva bør en hundeeier gjøre da?
Mer ulydige mot eieren i ungdomstiden
Forskerne satte opp et eksperiment. 69 hunder av rasen labrador, golden retriever og kryssinger mellom de to var med i forsøket. Eierne deres skulle be hundene om en kjent kommando: sitt.
Hundene ignorerte beskjeden nesten dobbelt så ofte da de var åtte måneder - og i puberteten, sammenlignet med da de var fem måneder og valper.
Med fremmede var det omvendt.
Resultatene støttes av en spørreundersøkelse blant eiere av 285 hunder av de samme rasene.
Eierne synes hundene var vanskeligst å trene når de var rundt åtte måneder gamle, kontra fem og tolv måneder. Det gjaldt ikke for trenerne, som hadde et mindre nært forhold til hunden.
Når hunden var blitt rundt ett år, svarte hundeeierne at det gikk bedre igjen.
Har mistenkt at det er slik
- Mange hundeeiere og fagpersoner har lenge mistenkt at hundens atferd kan bli vanskeligere når de går gjennom puberteten. Men til nå har det ikke vært noen empirisk oversikt over dette, sier en annen forsker som var med på studien, Naomi Harvey, i en pressemelding.
Harvey sier at adferdsendringen har paralleller til forholdet mellom foreldre og barn.
- Hund-eier konflikt var spesifikk for hundens omsorgsperson, og akkurat som med tenåringer, er det en fase som går over.
Det er viktig at eiere ikke straffer hundene sine eller begynner å trekke seg fra dem følelsesmessig på dette tidspunktet, sier Lucy Asher.
Det vil bare gjøre problemene verre, slik som med tenåringer, sier hun.
Flere likheter til mennesker
Annonse
Det var også flere likheter. Hos hunder med såkalt usikker tilknytning var «konflikt-adferden» mer langvarig.
Det svarer til forsking på mennesker. Et utrygt forhold til foreldrene er koblet til mer konflikt i ungdomstiden, skriver forskerne.
Tegn på et usikkert tilknytningsmønster hos hundene var for eksempel at hunden var overdrevent oppmerksomhetsøkende mot en person, som å sitte veldig tett på eieren sin hele tiden. Eller at den viser sterk uro når eieren går, som å skjelve.
Denne typen oppførsel var også assosiert med tidligere pubertet hos tisper.
Forskerne viser til at et usikkert forhold til foreldrene er også forbundet med tidligere menstruasjon hos mennesker.
Hunder knytter seg til mennesker på en måte som har «overraskende mange likheter» med et foreldre-barn forhold, ifølge forfatterne. Både når det gjelder oppførsel og hormonelle mekanismer.
«Hunden min har glemt alt den har lært»
Tess Erngren er hundepsykolog, instruktør og grunnlegger av GoodDog, et selskap som blant annet tilbyr hundekurs og utdanning.
Hun synes den nye studien er spennende og sier den bekrefter det flere har trodd.
Erngren forteller at mange eiere opplever at hunden blir vanskeligere å trene når den blir «tenåring».
- Absolutt, vi har mange unghundkurs for å støtte hundeforeldre gjennom denne alderen.
Frustrerte eiere kan komme på kurset og si at «hunden har glemt alt den har lært».
Annonse
- Da sier jeg at, nei det er ikke borte, men det er litt tåkete med hormoner en stund nå.
Andre mennesker er spennende
Erngren forklarer hvorfor hunden kan begynne å ignorere kommandoer den egentlig kan godt.
- Det har mye å gjøre med tidligere læring av hva som lønner seg og ikke. Og så er motivasjonen til en unghund helt annerledes enn motivasjonen til en valp.
- Valpen trenger deg for å føle seg trygg. Tenåringen gjør ikke det i samme grad. Unghunden er motivert til å utforske sine omgivelser.
Erngren tror dette er årsaken til at unghundene i studien hørte mer på ukjente enn sin egen eier.
- Det finnes en nysgjerrighet til å utforske andre mennesker og andre situasjoner. Hunden er som sagt ikke så tilknyttet deg lenger. Han vet at du er der når han kommer tilbake.
- Noe av det tristeste jeg hører
Tess Erngren synes det er trist å høre setningen «nå er han blitt unghund og tester grensene». Det er ikke det det handler om, sier hun.
- Samarbeidet minsker, ikke fordi at tenåringen prøver å tøye grenser. Men fordi motivasjonen forandrer seg på grunn av utviklingen av kjønnshormoner og kognitiv utvikling.
Kjønnshormonene gjør at unghundene synes det er veldig spennende å utforske andre hunder for å finne ut om de er potensielle partnere, en trussel eller en lekekamerat. Så begynner hundene å finne ut av hva de skal bli når de blir store, sier hundepsykologen.
- Gjeteren kommer til å begynne å gjete. Varsleren begynner å varsle. Og jegeren kommer til å begynne å jakte.
Annonse
Blir lettere om unghunden får utløp for behov
Tess Erngren tror mange har for høye krav til hunden i denne perioden, og at det kommer i veien for godt samarbeid.
Hvis hunden allerede har lite motivasjon for trening, så kan man gjøre det verre ved å straffe, kjefte og stille for høye krav. Da får du en unghund som trekker seg enda lenger fra deg, sier Erngren.
På kurs pleier hun å si: prøv å vær en kul tenåringsforelder som har forståelse for at motivasjonen ikke alltid er på samarbeid.
- Fortsett å være konsekvent med enkle regler som man har lagt en base for i valpealder, men gjør det enkelt for hunden og lykkes med treningen.
Hun anbefaler å jobbe med å skape en god relasjon gjennom naturlige øvelser som for eksempel søk, spor og agility i naturen med belønning.
- Tilgodeser du tenåringens behov for å leke med andre hunder, så blir livet ufattelig mye enklere, sier hun med en latter. Da klarer hunden faktisk å gå pent i bånd forbi en annen hund.
Erngren pleier alltid å sette av tid på kurs til at unghundene får leke med hverandre.
- For motivasjonen til å leke med andre faste venner, det er den største.
En sårbar periode
Ungdomstiden er en veldig viktig og sårbar periode i hundens liv, sier hovedforskeren bak den nye studien, Lucy Asher.
- Det er også tiden da hunder ofte blir omplassert.
Tess Erngren er også styreleder i FOD, Foreningen for omplassering av dyr. Hun bekrefter at de ser det samme her i Norge.
Annonse
- Hundene kommer til oss når det er rundt ett år gamle. Da er de ikke så søte, snille og enkle lenger. Da trenger de aktivisering og trening. Om man ikke har skjønt det, så ender de fort opp på omplasseringshjem hos oss, dessverre.
Valpens trygghet
Erngren har studert barne- og ungdomspsykologi. Hun skriver for tiden på en artikkel som handler om paralleller mellom barn- og ungdomsutvikling og hunders utvikling. Hun synes det er et spennende felt hvor det fremdeles mangler endel forskning.
Erngren synes det er spesielt interessant at den nye studien peker på tidligere pubertet hos hunder med usikker tilknytning.
Det finnes flere likheter mellom foreldre-barn-forhold, og hund og eier. Noe av det er at eieren må være trygghetssonen for valpen, sier Erngren.
- Hvis ikke valpen har en slik tilknytning til deg som trygghetssone, så tør den ikke å utforske verden. Utviklingen går langsommere og det er større risiko for fryktadferd.
Det å kaste valpen ut i en ny situasjon og tenke at den bare må klare seg selv, er ikke lurt.
- Pust dypt
Hundens tenåringsperiode kan være en tålmodighetsprøve, og Erngren vet hva hun snakker om.
Mens hun forklarer over telefon, er det to unghunder i bakgrunnen som lurer på om hun ikke snart er ferdig.
- Jeg har to passe forstyrrende «tenåringer» bak meg, to ett år gamle hunder. Jeg går rundt og innser at jeg oppfører meg mer og mer som en tenåringsmor, sier hun med en latter.
Tidligere har hun hatt en voksen hund og en mindre hund samtidig.
- Det går så fint, for den voksne hunden gjør jo 90 prosent av arbeidet. Men her hører jeg med selv gå rundt og si høyt «jeg orker ikke».
- Tenåringsperioden er slitsom for oss foreldre men vi må som sagt ha forståelse for at de er ikke ferdig utlært og har ikke full impulskontroll. Så her må man bare puste dypt og ha tålmodighet.