Annonse
Hunder viste flere symptomer på stress i forbindelse med dressur hvis kurset var straffbasert, ifølge forskere i Portugal. (Illustrasjonsbilde: Colourbox)

Derfor bør du ikke trene hunden med straff og kjefting

Straff-basert dressur gjør hunder stresset og pessimistiske, mener forskere. – Vi vet nok til å si at hundeeiere bør unngå disse dressur-metodene, sier biolog.

Publisert

For mye «nei, Fido»! og rykking i båndet gjør hunder stressa og pessimistiske, ifølge forskere ved Universitetet i Porto.

De oppdaget forskjeller på hunder som gikk på dressurkurs der atferdstreningen var basert på henholdsvis straff og belønning.

Studien er ikke publisert i et tidsskrift foreløpig, men ligger ute for innspill på nettsiden bioRxiv. Og magasinet Sciencemag omtaler forskningen.

– Dette er en forseggjort studie, sier Marc Bekoff til Sciencemag. Han er evolusjonsbiolog ved University of Colorado i Boulder.

Beckoff mener at grunnlaget nå er mer enn sterkt nok til å si at hundeeiere bør unngå å bruke straffbasert dressur av hundene sine.

Stressymptomer på kurs

I den portugisiske studien handler det ikke om hvilken dressurform som er mest effektiv.

Tidligere studier tyder på at både straffbasert og belønningsbasert kan virke. Men forskningen er ikke nødvendigvis så relevant for vanlige husholdningshunder. Ofte er studiene basert på politihunder og laboratoriehunder, skriver Sciencemag. Og overfor disse hundene kan straffen ha inkludert elektrisk støt fra halsbånd, som er forbudt å bruke i vanlig dressur i Norge og flere andre land.

Den mest effektive treningen er klikker-trening, ifølge dansk forskning du kunne lese om på forskning.no i 2011.

Men forskerne fra Porto, med Ana Catarina Vieira de Castro i spissen, ville altså heller sjekke hvordan dressurkurs preget vanlige, private hunder.

Derfor rekrutterte de 42 hunder fra belønningsbaserte kurs og 50 hunder fra kurs som var mer straff-basert, ifølge Sciencemag.

Mer stresset enn hjemme

Forskerne filmet hundene mens de trente og tok spyttprøver fra hundene før og etterpå.

I motsetning til hundene på belønningsbaserte kurs hadde de straff-trente hundene mer av stresshormonet kortisol i spyttet etter kurset enn de hadde hjemme.

Og hundene på straffbasert kurs slikket seg mer rundt munnen og gjespet mer, som ifølge forskerne er stresstegn.

Halvfull eller halvtom matskål?

En mer langvarig effekt kan være at hundene blir mer pessimistiske av straffbasert dressur, tror forskerne.

De lærte nemlig hundene til at det i den ene delen av et rom alltid ville være mat å finne i en matskål.

Men hvordan reagerte da hundene på matskåler andre steder i rommet? Jo, forskerne mener å se en tendens til at de straffede hundene luntet mer mot skålen enn de mer belønnede hundene.

De sistnevnte bykset mer, og hvis forskerne tolker dette rett, tyder det på at disse hundene jevnt over hadde større tro på å finne mat i skålen.

– Hvis du skal melde hunden din på kurs, bør du lete spesifikt etter nøkkelord som belønningsbasert, anbefaler hundetrener og dyreatferdsblogger, Zazie Todd til Sciencemag.

Les hva hundetrener og biolog Emma Mary Garlant skriver om belønning og straff av hunder, på forskning.no-bloggen Hun om hund.

Powered by Labrador CMS