Det har lenge vist seg å være veldig vanskelig å ha hvithai i akvarium.
Det har lenge vist seg å være veldig vanskelig å ha hvithai i akvarium.

Hvorfor går det ikke an å ha hvithai i akvarium?

SPØR EN FORSKER: Hvorfor overlever ikke havets mest fryktede rovdyr i fangenskap?

I havet blir hvithaien i gjennomsnitt 70 år gammel, men i fangenskap dør den mye raskere.

Det første forsøket på å holde hvithaien i fangenskap ble gjort i 1955 ved hav-akvariet Marineland of the Pacific i California i USA. Den fryktede hvithaien døde etter bare en dag.

Siden den gang har det blitt gjort mange forsøk på å vise fram den majestetiske fisken til betalende kunder. Ettersom det er blitt gjort store teknologiske og vitenskapelige fremskritt siden 1955, skulle man trodd at det var mulig i senere tid.

Men erfaringene til et japansk akvarium i 2016 viser at det fortsatt er en dårlig idé. Da tok det knappe tre dager før hvithaien døde, skriver NPR. Hvorfor skjer dette?

Dårlig plass

Andre store havdyr, som spekkhoggere, kan overleve i akvarium. Bak akvariets glass kan du også finne tigerhai, men også verdens største hai: hvalhaien, men hvithaien dør altså.

Petter Bøckman er zoolog og jobber ved Naturhistorisk museum i Oslo. Han mener at dårlig plass er en av grunnene til at hvithaien ikke klarer seg i fangenskap.

– Det er flere haiarter du ikke finner i akvarium. En del av disse artene er helt avhengig av å holde seg i kontinuerlig bevegelse for å få oksygen, sier Bøckman til forskning.no.

Hvithaien trenger atså mye plass. Den svømmer både raskt og veldig langt. Den må også, som mange andre arter, svømme med munnen halvåpen, for å pumpe vann over gjellene. Det er slik den får oksygen.

Petter Bøckman sier at noen dyr rett og slett ikke er egnet for fangenskap.
Petter Bøckman sier at noen dyr rett og slett ikke er egnet for fangenskap.

– Et akvarium som er svært nok til en hvithai er ikke praktisk å ha innendørs, sier Bøckman.

Nekter å spise

Mange av forsøkene på å få hvithaien til å overleve i et akvarium har endt med at hvithaien nekter å spise. Det var dette som skjedde med hvithaien i det japanske akvariet i 2016.

Det samme skjedde da Seaworld San Diego i 1981 klarte å holde en hvithai i live i 16 dager. Den nektet å spise, til tross for at de ansatte forsøkte å tvangsfore det fryktede rovdyret, skriver UPI.

Kanskje døde den fordi jakten på byttet er viktig for haien? Men hvithaien kan også spise døde dyr når den er ute i havet.

– Hvithaien er jo et rovdyr, men de fleste haier er også åtseletere. Hvithaien spiser nok åtsel den også, hvis den finner et kadaver, sier Bøckman.

En teori er at hvithaien blir veldig stresset av å bli holdt i fangenskap, og at den derfor nekter å spise.

– Noen dyr er ikke egnet for fangenskap. Hvithaien er ikke noen dumrian til fisk å være, og det kan være noe av den bakenforliggende årsaken, sier Bøckman.

Mener det er viktig å vise frem haiene

Håkon Teisnes Norstrand er ansvarlig for det akvariebiologisk ved Akvariet i Bergen.

– Hvithaien er enormt stor, og den har et helt enormt vandringsmønster. Derfor er det umulig å simulere habitatet til hvithaien i en lukket tank, sier Norstrand til forskning.no.

Selv om hvithai ikke er å finne i Akvariet i Bergen, kan du se blant annet småflekket rødhai, svarttippet revhai og bambushaier svømme rundt i tankene. Norstrand tror det er viktig å vise frem haiene.

– De er fryktet og det har blitt lagt opp til at de er skumle og voldsomme, men de er veldig viktige. Haiene har mye å si for økosystemet, også er de veldig fine fisker, sier han.

For å kunne ha hai i akvarium er det viktig å tilpasse godt.

– Det må bli tilrettelagt for haiene. For eksempel er det selvfølgelig forskjell på norske haier og tropiske haier, sier Norstrand.

Å tilrettelegge akvariet for en hvithai viser seg likevel å være veldig krevende, men er det helt umulig?

Holdt hvithaien i live i seks måneder

Monterey Bay aquarium i California klarte, i 2004, å holde en hvithai i live i over seks måneder, skriver PBS. Hvordan klarte de det?

– Det er mulig, selvfølgelig. Det er bare fryktelig upraktisk, sier Bøckman.

Hvithaien var bare 132 centimeter lang da den kom til akvariet i Monterey Bay. Men hunnhaien spiste maten hun fikk servert.

Haien ble plassert i en tank som rommet godt over tre og en halv millioner liter vann. Det er over en million liter større enn et olympisk svømmebasseng, som er 50 meter langt og 25 meter bredt. I den svære tanken svømte hvithaien rundt sammen med 75 andre store fisker og skilpadder.

Men hvithaien i Monterey Bay måtte ut av akvariet etter å ha gått til angrep på andre dyr.

– Det er selvsagt også en grunn til å ikke ha hvithai i et akvarium. Dette er et stort rovdyr. Du kan godt ha løver i en dyrepark, men du kan ikke ha løver i zebra-innhegningen, sier Bøckman.

Endret 24.11.2020: I en tidligere versjon av denne teksten sto det at andre store havdyr, som spekkhoggere, kunne trives i akvarium. Dette er ikke riktig, og er rettet til at de kan overleve i akvarium.

Powered by Labrador CMS