Denne artikkelen er produsert og finansiert av Veterinærinstituttet - les mer.

Om hunden er smittet, vil eggene til parasitten komme inn i menneskets nærmiljø.

Hunder på Svalbard kan være bærere av en dødelig parasitt. Den vil du ikke bli smittet av

Hunden selv blir ikke syk, men for mennesker kan parasitten oppføre seg som ondartet leverkreft.

– Om mennesker blir smittet, kan parasitten, på fagspråket kalt Echinococcus multilocularis, forårsake væskefylte cyster på indre organer som lever. Parasitten kan oppføre seg som ondartet leverkreft, sier parasittforsker Rebecca Davidson ved Veterinærinstituttet.

Fra et menneske blir smittet, kan det ta fem til ti år før man utvikler symptomer.

Heldigvis finnes det behandlingsmuligheter, for uten behandling er parasitten kalt revens dvergbendelorm 90 prosent dødelig, understreker Davidson.

Podcast: Om parasitter

Parasitten revens dvergbendelorm er også temaet for den nyeste episoden av Veterinærinstituttets podcast, Vetpodden. Lytt til episoden her.

Hardbarket parasitt

– Parasitten er to til fire millimeter lang og finnes i tarmen til hundedyr, hovedsakelig rødrev og fjellrev. Men parasitten kan også smitte hunder. Rev og hund blir ikke syke og merker knapt at de er smittet av parasitten, forteller Davidson.

Rev eller hund får parasitten i seg ved å spise mus som er smittet. I tarmen på hundedyrene skiller parasitten ut egg som kommer ut i miljøet via avføringen. Eggene er motstandsdyktige og godt tilpasset arktiske strøk.

– Eggene tåler godt frost, og for å drepe dem må vi fryse de ned til - 80 grader i 48 timer, forteller hun.

– Uten behandling er parasitten revens dvergbendelorm 90 prosent dødelig for mennesker, forteller Rebecca Davidson.

Kartlegger parasitten på Svalbard

På Svalbard samarbeider Davidson blant annet med Norsk Polarinstitutt og Svalbard Dyresykehus AS for å kartlegge spredningen av revens dvergbendelorm på Svalbard.

– Prosjektet har som mål å harmonisere og utvikle diagnostiske metoder for revens og hundens dvergbendelorm i hele Europa. Fordi vi ikke har revens dvergbendelorm på fastlands-Norge, har vi valgt å kartlegge utbredelsen av parasitten på Svalbard.

Forskerne har i tillegg til rev undersøkt østmarkmus og avføringsprøver fra hund. Mus og prøvene fra hund er samlet inn med hjelp fra Svalbards befolkning.

– Prøvene er sendt inn til Veterinærinstituttet. Vi har fått resultatet fra revene, mens vi nå holder på å undersøke prøver fra mus og hund, forteller Davidson.

Av 200 rever som ble undersøkt, hadde fem parasitter i tarmen. En av revene hadde opptil 80.000 voksne parasitter i tarmen.

– Hver parasitt produserer mange egg, så miljøsmitten blir stor selv om få rever er smittet.

Av 200 rever som ble undersøkt på Svalbard, hadde fem av dem parasitter i tarmen.

Viktig med håndvask

– Det er mange som har hund på Svalbard. Er det grunn til bekymring med tanke på revens dvergbendelorm?

– Om hunden spiser smittet mus, vil de i likhet med rev skille ut parasittegg i avføringen, forteller forskeren.

Når hunden er smittet, vil eggene til parasitten komme inn i menneskets nærmiljø. Disse eggene er usynlige for det blotte øyet.

Eggene er smittsomme for oss mennesker. Vi kan få de i oss fra miljøet eller ved å klappe en hund som har egg i pelsen.

– For å hindre smitte er det, som vi har lært under koronaepidemien, viktig å vaske hendene. Håndsprit dreper dessverre ikke eggene, understreker Davidson.

I tillegg er det viktig at hunder som er i områder hvor parasitten forekommer, får en regelmessig ormekur.

– Dette er viktig for å hindre smitte til mennesket. Spesielt om du vet at hunden din spiser mus.

Rev eller hund får parasitten i seg ved å spise mus som er smittet.

Smitte i europeiske land

Parasitten har sitt kjerneområde i Sentral-Europa som fjellområdene i Sveits, Frankrike og Tyskland. Her bruker parasitten smågnagere som markmus som mellomvert og rødrev som hovedvert.

– Fra begrensende studier ser vi at opptil 40 prosent av revene kan være infiserte. Vi har sett at parasitten har spredt seg, fra Nederland til de Baltiske stater, forteller Davidson.

Norge er en av de få land i Europa som regnes som fri for parasitten.

– Samtidig er vi sårbare fordi parasitten er påvist hos rødrev i Sverige og Danmark. Derfor har vi et regelverk som krever at alle hunder som reiser inn i Norge, er behandlet for parasitten mellom 24 og 120 timer før innreise i Norge.

Hun understreker at behandlingen må ha vært gjennomført av en veterinær og hundepasset må være stemplet.

Overvåker reven i Norge

– Vi har også et årlig overvåkningsprogram på rødrev i Norge hvor jegere sender inn avføringsprøver fra jakt. Prøvene kommer inn fra hele landet, og vi undersøker dem for parasitten, forklarer Davidson og legger til:

– Dette er noe som vi må gjøre for å beholde fristatusen i Norge.

Parasitten revens dvergbendelorm også kalt Echinococcus multilocularis er temaet for den nyeste episoden av Veterinærinstituttets podcast, Vetpodden.

I denne episoden av Vetpodden møter du veterinær og parasittforsker Rebecca Davidson, som også er sivil ekspert på området mattrygghet for NATO - Joint Health Agriculture and Food Group, fortelle mer om revens dvergbendelorm:

Powered by Labrador CMS