Redaktør Nina Kristiansen til venstre og Harald Hårfagre til høyre, spilt av Knut Magne Molvik på Håkonspelet i Bergen i 2000
Redaktør Nina Kristiansen til venstre og Harald Hårfagre til høyre, spilt av Knut Magne Molvik på Håkonspelet i Bergen i 2000

Du og jeg og alle er i slekt med Harald Hårfagre

REDAKTØREN ANBEFALER: Vi har mye gull i forskning.no-arkivet. Her er en godbit om hvem vi stammer fra.

Søsteren min spyttet i et reagensrør og sendte avgårde for DNA-analyse til et nettsted som spesialiserer seg på gener og slektsforskning.

Resultatet var ikke eksotisk. Våre formødre og forfedre var lite reiselystne. I generasjoner bakover har de bodd i Eiker og Modum og fått barn med andre fra Eiker og Modum. Genene våre har et lite spor etter finske røtter, så det må ha fantes iallefall én vågal formor eller forfar.

Nå strømmer hilsenene inn i min søsters epostboks fra ukjente slektninger som også har spyttet og sendt. Det er firemenninger, femmenninger, ja så langt ute som seksmenninger. De fleste bor i Eiker og Modum - eller i USA med oldeforeldre fra Eiker og Modum.

Slektsforskning har fått et oppsving etter at DNA ble tatt i bruk. Tidligere måtte man jobbe mer for resultatene. Oldefaren til forskning.no-journalist Ingrid Spilde lagde en ættebok. Der står det at Spilde-slekta stammer fra Harald Hårfagre.

Det var en kongefjær i hatten for Ingrid helt til hun møtte den britiske genetikeren Adam Rutherford.

Hvordan det gikk, kan du lese om i denne saken fra forskning.no-arkivet:

Powered by Labrador CMS