
Samtaler med psykolog er bedre enn lysterapi mot vinterdepresjon
Samtaler med en psykolog, som hjelper med å unngå triste tanker og dårlig selvtillit, er mer effektivt for å forebygge vinterdepresjon enn lysterapi. Det er gledelig at psykologsamtaler har så god effekt, sier dansk forsker.
Psykologbehandling er mye mer effektivt til å forebygge vinterdepresjon enn lysterapi, viser ny amerikansk studie. Resultatene er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet American Journal of Psychiatry.
177 personer med vinterdepresjon deltok i studien. 88 gikk i terapi hos en psykolog, mens 89 fikk lysterapi.
- Les også: Hvorfor får vi vinterdepresjon?
To vintre senere var nesten halvparten (47 prosent) i lysterapigruppen igjen rammet av vinterdepresjon. Det samme gjaldt bare 27 prosent av de som fikk såkalt kognitiv atferdsterapi.
– Det er en stor og fin studie. Kognitiv atferdsterapi er en god behandlingsform, som nå også viser seg å kunne forebygge vinterdepresjon. Det er veldig gledelig, sier førsteamanuensis ved Københavns Universitet og klinikksjef ved Psykiatrisk Center København, Ida Hageman, som selv forsker på årsakene til vinterdepresjon.
Lærer forebygging
At terapi er mer effektivt enn lysterapi, henger ifølge forskerne sammen med flere ting.
For at lysterapi skal virke, må behandlingen gjentas hvert år. I de mørke månedene må pasientene gå ut i minst 30 minutter om dagen, og de må bruke lyslampen hver dag. Det kan virke uoverkommelig og får kanskje noen til å droppe behandlingen.

Kognitiv terapi lærer derimot pasientene å stanse depresjonen før den utvikler seg for fullt.
Ifølge Ida Hageman handler vinterdepresjon ofte om at den rammede kan ha lav selvtillit hele året, men det er først om vinteren, når lysmengden avtar, at det gir seg utslag i depressive symptomer.
– Det kunne for eksempel være hvis noen har mistet jobben eller strøket til en eksamen. Da vil en person med tendens til vinterdepresjon kunne tenke: «Det er typisk. Det skjer alltid meg. Jeg er dårligere enn alle andre», forklarer Ida Hageman.
- Les også: Vinterdepresjon starter kanskje i øynene
Terapeuten vil utfordre dette selvbildet og hjelpe vedkommende til å se alternative forklaringer. Etter hvert blir selvvurderingene mer virkelighetstro. Neste vinter, når vedkommende begynner å få de negative tankene som kan være starten på en vinterdepresjon, vil han eller hun selv kunne korrigere tankemønsteret og stanse den negative spiralen før den starter.
Lysterapi lindrer raskere
Ida Hageman anbefaler ikke å slutte med lysterapi, men de to behandlingsformene kan eksistere side om side eller komplementere hverandre:
– Er noen i en depressiv tilstand, går det raskere med lysterapi. 14 dager lindrer tilstanden. Og det er raskere enn kognitiv terapi, sier hun.
Den beste kuren mot vinterdepresjon kan være å kombinere de to typene behandling.

Lysterapien kan lindre depresjonen, slik at de kan få noe ut av terapien og unngå å bli deprimert neste vinter.
Lysterapi er som medisiner
Årsaken til at en større andel av lysterapigruppen fikk et tilbakefall, er ifølge en av forskerne bak den nye studien at det er en ganske krevende behandling, som må gjentas hvert eneste år.
Lyset kan riktignok lindre de depressive symptomene på bare 14 dager, men behandlingen må fortsette hele vinteren, hver eneste vinter.
- Les også: – Lite sol kan gjøre deprimerte sykere
– Lysterapi er en kortsiktig behandling, akkurat som blodtrykksmedisiner, som krever at du fortsetter med behandlingen. Å bruke lysterapi, samtidig med å gå ut 30–60 minutter hver dag i opp til fire mørke måneder, kan være anstrengende, sier Kelly Rohan, professor ved University of Vermont, til Science Daily.
Lysterapi kan altså godt forebygge vinterdepresjon, det krever bare en innsats hvert år.
– Leger må informere om at pasienten hvert år må sørge for å få så mye lys som mulig, allerede fra august. Det er altså mulig å forebygge med lys hvis man bare starter i tide, sier Ida Hageman.
Referanse:
Kelly J. Rohan m.fl: Outcomes One and Two Winters Following Cognitive-Behavioral Therapy or Light Therapy for Seasonal Affective Disorder. The American Journal of Psychiatry, juli 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1176/appi.ajp.2015.15060773. Sammendrag.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.