Norske myndigheter anbefaler at vi drikker melk, spiser frukt og bær, fisk og moderate mengder kjøtt. La folk få spise dette i fred, skriver Terese Glemminge Arnesen fra melk.no. (Foto: Colourbox)
Norske myndigheter anbefaler at vi drikker melk, spiser frukt og bær, fisk og moderate mengder kjøtt. La folk få spise dette i fred, skriver Terese Glemminge Arnesen fra melk.no. (Foto: Colourbox)

Debattinnlegg: La folk få matro

Kan ikke de som ønsker å drikke melk, få lov til å fortsette med dette i fred uten at vi skal komplisere kosthold ytterligere?

Tetyana Kalchenko stiller spørsmål ved journalisters og helsepersonells begeistring for melk, og lurer på om kunnskapsgrunnlaget deres er godt nok.

Glemmer hun at vi i Norge, i likhet med mange andre land, har et kostråd der helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av melk og magre meieriprodukter?

Å ha et kosthold bestående av belgvekster, fullkorn, nøtter og grønnsaker står på ingen måte i motsetning til også å inkludere melk og meieriprodukter i kostholdet.

Myndighetene anbefaler i tillegg å inkludere frukt og bær, fisk og moderate mengder kjøtt i et sunt og variert kosthold. Bør ikke helsepersonell i størst mulig grad formidle disse kostrådene som er basert på en objektiv og solid gjennomgang av all tilgjengelig forskning?

Hvorfor problematisere en trygg matvaregruppe?

Kalchenko mener at siden flesteparten av verdens befolkning ikke tåler laktose (melkesukker), betyr det at melk er en matvare mennesker fint klarer seg uten. Men er dette et argument som gjør melk noe mindre sunt for dem som faktisk tåler det?

Takket være en genetisk tilpasning som gjorde det mulig for oss å overleve siste istid tåler omkring 95-98 prosent av den etnisk norske voksne befolkningen laktose, se artikkel på melk.no. Det finnes også en rekke meieriprodukter naturlig frie for laktose, og et bredt utvalg av laktosefrie varianter i butikkene.

I Norge bidrar melk og meieriprodukter med over 60 prosent av jodinntaket og hele 70 prosent av kalsiuminntaket. På kjøpet får vi også et godt bidrag av høykvalitetsproteiner, vitamin B12, vitamin B2 og fosfor.

Vis raushet tilbake

Helsedirektoratet har, som Kalchenko skriver, anerkjent at et vegetarisk eller vegansk kosthold uten animalske matvarer kan dekke behovet for alle næringsstoffer om det settes sammen på riktig måte.

At myndighetene kommer med egne råd for dem som er veganere eller av andre årsaker velger å kutte ut blant annet melk og meieriprodukter, er noe Kalchenko til stadighet trekker frem. Kan hun ikke vise de samme myndighetene raushet tilbake ved å godta deres kostråd for alle andre som ikke deler hennes livssyn?

Melk og magre meieriprodukter er nemlig matvarer de fleste allerede foretrekker, matvarer som er lett tilgjengelige, forholdsvis billige og som har vært del av vår matkultur i årtusener. Ikke minst anbefaler norske myndigheter et daglig inntak av disse produktene av helsemessige årsaker.

Kan ikke de som ønsker det, få lov til å fortsette med dette i fred uten at vi skal komplisere kosthold ytterligere? Vi trenger fagpersoner som bidrar til matro og måltidsglede og ikke kompliserer ernæringsbudskap de fleste innen fagfeltet er enige i.

Powered by Labrador CMS