Stephen Hawking er an av flere fremtredende vitenskapsmenn som er bekymret for utviklingen innen for eksempel kunstig intelligens. (Foto: Afp/Scanpix)
Stephen Hawking er an av flere fremtredende vitenskapsmenn som er bekymret for utviklingen innen for eksempel kunstig intelligens. (Foto: Afp/Scanpix)

Nytt fra akademia: Vil diskutere ansvarlig forskning og innovasjon

Forskning og teknologiutvikling kan ha stor betydning for livene våre, på godt og vondt. Nå vil De forskningsetiske komiteene diskutere forskningens samfunnsansvar, også for næringslivet.

- Grunnen til at dette er relevant nå, er nettopp erkjennelsen av at forskning og teknologiutvikling blir stadig smartere, og samtidig kan ha større konsekvenser, forklarer Helene Ingierd, sekretariatsleder for Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT). 

 Forskning og samfunnsansvar er et av hovedtemaene for arbeidet i De nasjonale forskningsetiske komiteene i år.

Uintenderte og alvorlige konsekvenser

- I det siste har utviklingen av kunstig intelligens skapt internasjonal debatt. Den viser at kunstig intelligens kan ha stor nytteverdi for samfunnet, men også at teknologien kan misbrukes og potensielt ha skadelige og irreversible konsekvenser, sier Ingierd.

- Samfunnsansvar handler ikke bare om forskningens ansvar for å unngå skade, men også for at forskningen skal kunne komme samfunnet til gode. Forskningsetikk dreier seg jo ikke bare om selve forskningsprosessen, men også om følgene av og bruken av forskningen, understreker hun.

–––––––—

Les hele saken på nettsiden til De nasjonale forskningsetiske komiteene

Powered by Labrador CMS