Virtuelt besøk i det nye Nasjonalmuseet

Nå kan du «se» det nye Nasjonalmuseet stå ferdig på Vestbanen med en app til nettbrettet eller smarttelefonen din.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slik kan du se det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen når du laster ned appen på mobilen. (Foto: Fra den innebygde funksjonen i appen)

VERDIKT

Forskningsrådets program Kjernekompetanse og verdiskaping i IKT (VERDIKT) fremmer forskning og utvikling av IKT-løsninger som kan møte utfordringer knyttet til bl.a. klima og miljø, energibehov, verdiskaping, eldrebølge, helse og velferd.

Fakta

Professor Gunnar Liestøl ved Universitetet i Oslo har utviklet SitSim-teknologien i prosjektet INVENTIO – Theory and Practice of Designing Digital Genres for Learning and Leisure som har hatt støtte fra VERDIKT i fire år.

Se også demonstrasjonsvideo av SitSim-teknologi på YouTube eller les mer på prosjektets hjemmeside.

Tar du turen til Vestbanen, finner du nå et stort skilt som forteller deg hvordan du skal laste ned og bruke appen på nettbrett og smarttelefon.

Øst for trikkeskinnene foran Vestbanen får du opp flere ulike informasjonspunkter når du beveger deg rundt med nettbrett og mobiltelefon. Der kan du lese om byggeprosjektet og gi tilbakemelding på hva du synes om planene for det nye Nasjonalmuseet.

Når du kommer bak bygget på Vestbanen, kan du stille deg foran hovedinngangen på det virtuelle Nasjonalmuseet og la appen ta deg inn i salen for samtidskunst eller inn i Munch-salen.

Om du vil, kan du ta bilde av det du ser i både den virkelige og den virtuelle verden samtidig og dele bildet på for eksempel Twitter.

Utvidet virkelighet

Appen som er utviklet av Statsbygg, Universitetet i Oslo og Nasjonalmuseet, bruker en teknologi som kalles Situated Simulation (SitSim).

SitSim-teknologien kan brukes til å ta deg bakover eller framover i tid på det stedet du befinner deg. Den gir deg en tredimensjonal animasjon og det som kalles en stedbunden simulering.

Animasjonene endrer seg i sanntid når du beveger deg rundt i landskapet. Slik blir du del av en utvidet virkelighet eller en augmented reality.

Teknologien er utviklet av forskere ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo med professor Gunnar Liestøl i spissen og i samarbeid med blant andre Tomas Stenarson i CodeGrind. De har hatt støtte fra Forskningsrådet for å utvikle teknologien.

Professor Gunnar Liestøl demonstrerer hvordan du kan ta bilder av den virtuelle og den virkelige verden samtidig. (Foto: Norunn K. Torheim)

App-lansering

Appen som viser oss det nye Nasjonalmuseet, ble lansert 30. oktober.

– Dette er eksempel på et innovasjonsprosjekt som bringer byggenæringen videre.

– De som jobber med byggeprosjektet ser hvordan museet ser ut lenge før det er ferdig, og gjennom apper for smarttelefoner kan de vise publikum hvordan det blir seende ut, påpeker administrerende direktør i Statsbygg Øivind Christoffersen.

Nasjonalmuseets kommunikasjonsdirektør Jean-Yves Gallardo mener at appen gjør at man virkelig får en følelse av hvordan det flotte bygget vil være. Han håper appen vil bidra til å skape engasjement og begeistring blant folk.

Liestøl som har ledet arbeidet med å utvikle teknologien, har tidligere jobbet med å vise hvordan ting har sett ut i fortida, blant annet hvordan det så i Borreparken i Vestfold i vikingtida.

– Diderik Haug i Statsbygg ønsket å samarbeide om å lage en framtidssimulering etter at han hadde sett arbeidet vårt med Borrehallen og Forum Romanum i Roma. En slik mulighet hadde vi ventet på, og det nye Nasjonalmuseet viste seg å være svært godt egnet for et slikt prosjekt, forteller Liestøl.

Powered by Labrador CMS