Saken er produsert og finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse - les mer.
Resultatene fra undersøkelsene gir viktig kunnskap for å utvikle tiltak for bedre ferdigheter og kompetanse blant voksne.(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Nå skal forskere teste hvor godt voksne leser, skriver og bruker datamaskin
Verdens største testing av voksnes grunnleggende ferdigheter er i gang.
Torsdag 1. september gikk startskuddet. Da startet Statistisk sentralbyrå (SSB) de første intervjuene for å kartlegge voksnes grunnleggende ferdigheter.
Undersøkelsen, kalt PIAAC, skjer ikke bare i Norge. Den skjer i regi av OECD i mer enn 30 land og er den største noensinne.
– I alle land, også Norge, er svake grunnleggende ferdigheter hos voksne en utfordring for sosial og økonomisk velferd. Resultatene fra PIAAC-undersøkelsene gir derfor svært viktig kunnskap for å utvikle tiltak for bedre ferdigheter og kompetanse blant voksne, sier direktør Sveinung Skule ved Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).
Et representativt utvalg av den norske befolkningen deltar. I alt cirka 5.000 personer i alderen 16 til 65 år.
Data blir tilgjengelig for alle
Når datainnsamlingen er ferdigstilt og SSBs sluttrapport foreligger, er det HK-dir som har det overordnede ansvaret for at resultater og data blir kjent og tas i bruk.
– Det knytter seg stor spenning til resultatene når de foreligger i 2024. Da blir datasett fra alle land gjort tilgjengelige for forskere over hele verden. For aller første gang kan forskerne da sammenligne utviklingen i mange land over mange år, fra 2012 til 2022. Vi håper at også norske forskningsmiljøer vil kaste seg over de unike dataene, sier Skule.
Vanligvis blir spørreundersøkelser brukt til å kartlegge ferdigheter. Det som gjør denne undersøkelsen unik, er at den handler om konkret testing av ferdighetene.
Norge er bra, men …
Resultatene fra undersøkelsen i 2012 viste at Norges befolkning i alle ferdighetene lå over gjennomsnittet for de deltakende landene, i likhet med Finland, Nederland og Sverige.
Selv om Norge altså gjør det relativt godt, viste resultatene også at:
400.000 voksne i Norge har svake grunnleggende ferdigheter i lesing.
480.000 voksne i Norge har svake grunnleggende ferdigheter i regning eller tallforståelse.
800.000 voksne i Norge har svake dataferdigheter eller problemløsning ved bruk av data.
Og: I aldersgruppen 16–24 år lå Norge under gjennomsnittet i leseferdigheter og omtrent på gjennomsnittet i regning, sammenlignet med alle andre som svarte i samme aldersgruppe.
Mange norske forskere har brukt data fra denne undersøkelsen, både i egne norske prosjekter og i internasjonale samarbeidsprosjekter.
– Et stort spørsmål nå er hvordan ferdighetene har utviklet seg siden forrige gang, ikke minst i gruppene med svake ferdigheter, sier Sveinung Skule.
I tillegg til ferdighetstestene inneholder PIAAC-undersøkelsene et spørreskjema om respondentenes bakgrunn og livssituasjon. Skjemaet omfatter flere temaer for å se voksnes ferdigheter i sammenheng med blant annet jobbinnhold, arbeidserfaring, utdanning og andre kjennetegn.
Undersøkelsen kartlegger også hvordan ferdigheter brukes i arbeidslivet og i det daglige.
Om PIAAC-undersøkelsen
PIAAC er en forkortelse for «Programme for the International Assessment of Adult Competencies». Undersøkelsen omtales også som «Survey of Adult Skills».
Undersøkelsen skjer i regi av OECD.
I Norge er Statistisk sentralbyrå (SSB) ansvarlig for datainnsamlingen.
Første undersøkelse ble gjort i 2011–2012 med lansering av resultater i 2013.
PIAAC 2 gjennomføres i 2022–2023 og måler voksnes ferdigheter i lesing, tallforståelse og adaptiv problemløsning. Lansering av resultatene er forventet i 2024.
Nytt i 2022 er ferdigheter i adaptiv problemløsning. Det handler om evnen til å kunne definere et problem, finne informasjon og løse problemer i ulike kontekster som endres underveis i testen. Denne ferdigheten blir stadig viktigere i det 21. århundret.
PIAAC 2 blir gjennomført som et besøksintervju, i likhet med tidligere test. Testing skjer nå på et nettbrett som intervjueren har med seg.