FHI tror 90 prosent av den norske befolkningen har hatt korona.
(Foto: Jil Yngland / NTB)
Norsk studie: Langcovid er faktisk vanligere hos dem som har fått påvist covid-19
– Studien vår viser at et betydelig antall fortsatt vil ha plager eller symptomer et halvt år etter at de ble smittet, sier seniorforsker Karin Magnusson ved Folkehelseinstituttet.
Folkehelseinstituttet (FHI) har undersøkt om symptomer på langcovid er vanligere hos dem som har hatt covid-19 enn hos dem som ikke har testet positivt for sykdommen.
Flere studier har vist at symptomer på langcovid også kan oppstå hos personer som ikke har fått påvist covid-19.
Dette er symptomene
Danske forskere fant i en studie i fjor ut at 30 prosent i en gruppe personer som mente de hadde long covid, aldri hadde hatt sykdommen.
Aftenposten omtalte tidligere i år en norsk studie blant ungdom som avdekket at både koronasmittede og ikke-smittede kunne få langcovid.
– Studien vår viser faktisk at med dagens definisjon på long covid kan man få symptomer uten å ha hatt infeksjon med koronaviruset, sa professor Vegard Bruun Bratholm Wyller til avisen da.
FHIs nye studie viser at flere nordmenn som har hatt covid-19, har symptomer på langcovid enn blant dem som ikke har testet positivt.
– Studien vår viser at et betydelig antall fortsatt vil ha plager eller symptomer et halvt år etter at de ble smittet, sier seniorforsker Karin Magnusson ved Folkehelseinstituttet.
I studien har forskerne sammenlignet smittede og ikke-smittede. Funnene gjelder personer med et mildt sykdomsforløp. Typiske symptomer på langcovid er kortpustethet, hoste og utmattelse.
– Vi fant at forekomsten var noe høyere blant dem som testet positivt enn blant dem som testet negativt eller ikke testet seg, sier Magnusson.
Flere besøkte legen
Blant de smittede oppsøkte 50 til 250 flere per 10.000 personer legen med generelle eller respiratoriske plager etter seks måneder enn blant de ikke-smittede.
Det var kun 5 til 10 per 10.000 flere som besøkte allmennlegen med nevrologiske plager etter seks måneder blant de smittede enn blant de ikke-smittede.
– Tallene kan virke små, men vi må huske at per i dag har flere hundre tusen til millioner av oss vært smittet med SARS-CoV-2 viruset. FHI antar at cirka 90 prosent av befolkningen har vært smittet, sier Magnusson.
Uklart hvordan senfølger kan behandles
Resultatet fra studien utgjør en viktig del av kunnskapsgrunnlaget om covid-19 og viser veien for videre forskning, mener hun.
– For eksempel vil personer som fortsatt har plager etter seks måneder, ha behov for helsehjelp. Det er per nå uklart hvordan senfølger etter covid-19 kan forebygges og behandles, sier Magnusson.
2,3 millioner nordmenn inngikk i studien. 75.979 av disse hadde testet positivt.
—————
Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no