Annonse
Kan Sveriges pandemigeneral Anders Tegnell nå slå seg på brystet og si «Hva var det jeg sa?»

Forskningspodden:
Mozart, Tegnell og gutters dårlige karakterer

PODCAST: Fikk Tegnell rett likevel? Kan Mozarts musikk lindre epilepsi? Hør mer i Forskningspodden.

Publisert

Vårt nærmeste nabolands smittevernstrategi under koronapandemien var en katastrofe. Det mente mange i Norge og mye av omverdenen.

Nå – tre år etter at pandemien startet – viser nye tall at Sverige (sammen med Norge) kan ha hatt den aller laveste overdødeligheten i hele Europa under pandemiårene 2020, 2021 og 2022.

Det er mer enn 200 år siden Wolfgang Amadeus Mozart lagde sin musikk. I årenes løp har det versert mange myter om mannen og musikken.

Komposisjonene hans skal kunne gjøre folk både friskere og smartere. Barn i mors mage blir visstnok mer intelligente om de får høre Mozart. Kuer produserer mer melk, og bakterier renser kloakkanlegg bedre med Mozart.

De siste årene har det versert en hardnakket påstand om at en bestemt sonate skal hjelpe mot epilepsi.

Gutter har i snitt dårligere karakterer enn jenter. Men det er faktisk noen gode grunner til at de ikke trenger å være så opptatt av gode karakterer som jentene, finner forskere.

Forskning.no-journalist Ingrid Spilde vant nylig en språkpris for en artikkel om en zombie-sopp!

Den velkjente husflua, som er utbredt både i Norge og resten av verden, kan nemlig smittes av soppen Entomophthora muscae. Også kjent som fluemugg.

I løpet av noen få dager sprer soppen seg i kroppen til flua og spiser den levende fra innsida. Når insektet til slutt dør, vokser spesielle sopptråder ut av fluekroppen. De danner sporer, altså celler som kan smitte nye fluer.

Hvor finner du podcasten?

Du kan lytte til podcastene våre på de fleste plattformer. F.eks. Apple Podcasts og Spotify.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS