Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.
Edvard og May-Britt Moser har nå utviklet to nye superverktøy og kan hente data fra tusen nerveceller. Før fant de kun enkeltceller.
(Foto: Ned Alley/NTB)
Slik leter nobelprisvinnerne etter hvordan hjernecellene snakker sammen
PODCAST: Jakten på algoritmene i hjernen kan blant annet gi oss datamaskiner som forstår mennesket bedre og hjelpe oss å forstå psykiatriske sykdommer.
Nobelprisvinner Edvard Moser kaller det en liten revolusjon.
Helt siden han startet ved NTNU som ung forsker sammen med sin samarbeidspartner og daværende kone May-Britt Moser, har målet vært mer eller mindre det samme:
Hva er forklaringen på hvordan kommunikasjonen i nervecellene i hjernen gjør at vi for eksempel husker bursdagen til barndomsvennen vår?
For hvert år har Edvard og May-Britt Moser kommet litt lenger, og i 2014 vant de nobelprisen i fysiologi eller medisin, sammen med John O’Keefe.
Nå har de utviklet to nye superverktøy og kan hente data fra tusen nerveceller. Det er mulig å lete etter algoritmene i hjernen. Før fant de kun enkeltceller.
Det er denne utviklingen som er revolusjonen.
Vil lage datamaskiner som forstår mennesket
For å analysere mønstrene i aktiviteten mellom nervecellene i hjernen trengs kraftige datamaskiner og kunstig intelligens.
Keith Downing er professor ved NTNU og ekspert på kunstig intelligens. Han vil veldig gjerne bruke algoritmene fra menneskehjernen til å lage datamaskiner som forstår mennesket bedre.
– Kunstig intelligens sånn som den fungerer i dag, kan gjøre mange oppgaver, men den mangler en dyp forståelse av verden og mennesket, forteller Downing.
Hør mer om hva som skjer når revolusjonerende hjerneforskning møter kunstig intelligens i episoden her:
Podcasten De store spørsmålene:
I NTNUs podkastserie De store spørsmålene møter du i hver episode tre kunnskapsrike forskere som gir deg noen av svarene på de store spørsmålene som driver oss fremover.
Tema for podkastepisodene som slippes i år er cybercrime, antibiotikaresistens, sirkulær økonomi, hjerneforskning, klima, kunstig intelligens og fremtidens matfat.
Du finner hele serien De store spørsmålene i appene der du lytter til podkast.
Fikk du med deg disse sakene fra NTNU?
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER