Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Edvard og May-Britt Moser har nå utviklet to nye superverktøy og kan hente data fra tusen nerveceller. Før fant de kun enkeltceller.

Slik leter nobelpris­vinnerne etter hvordan hjerne­cellene snakker sammen

PODCAST: Jakten på algoritmene i hjernen kan blant annet gi oss datamaskiner som forstår mennesket bedre og hjelpe oss å forstå psykiatriske sykdommer.

Nobelprisvinner Edvard Moser kaller det en liten revolusjon.

Helt siden han startet ved NTNU som ung forsker sammen med sin samarbeidspartner og daværende kone May-Britt Moser, har målet vært mer eller mindre det samme:

Hva er forklaringen på hvordan kommunikasjonen i nervecellene i hjernen gjør at vi for eksempel husker bursdagen til barndomsvennen vår?

For hvert år har Edvard og May-Britt Moser kommet litt lenger, og i 2014 vant de nobelprisen i fysiologi eller medisin, sammen med John O’Keefe.

Nå har de utviklet to nye superverktøy og kan hente data fra tusen nerveceller. Det er mulig å lete etter algoritmene i hjernen. Før fant de kun enkeltceller.

Det er denne utviklingen som er revolusjonen.

Vil lage datamaskiner som forstår mennesket

For å analysere mønstrene i aktiviteten mellom nervecellene i hjernen trengs kraftige datamaskiner og kunstig intelligens.

Keith Downing er professor ved NTNU og ekspert på kunstig intelligens. Han vil veldig gjerne bruke algoritmene fra menneskehjernen til å lage datamaskiner som forstår mennesket bedre.

– Kunstig intelligens sånn som den fungerer i dag, kan gjøre mange oppgaver, men den mangler en dyp forståelse av verden og mennesket, forteller Downing.

Hør mer om hva som skjer når revolusjonerende hjerneforskning møter kunstig intelligens i episoden her:

Podcasten De store spørsmålene:

I NTNUs podkastserie De store spørsmålene møter du i hver episode tre kunnskapsrike forskere som gir deg noen av svarene på de store spørsmålene som driver oss fremover.

Tema for podkastepisodene som slippes i år er cybercrime, antibiotikaresistens, sirkulær økonomi, hjerneforskning, klima, kunstig intelligens og fremtidens matfat.

Du finner hele serien De store spørsmålene i appene der du lytter til podkast.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Powered by Labrador CMS