Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.
Istedenfor bruk og kast, så må det tenkes mer sirkulært. På den måten kan bygg og andre produkter får et langt liv gjennom gjenbruk eller ombruk.
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Derfor må vi gjenbruke gamle bygg fremfor å rive
Byggebransjen står for 40 prosent av klimagassutslippene. De bruker 40 prosent av ressursene og nesten 40 prosent av energien i verden.
– På samme måte som vi begynner å bli flinkere til å ikke kaste mat, så må vi bli flinkere til å ikke kaste bygg. Hvis betongen var et land, var landet det tredje mest forurensende landet etter India og USA, sier Tommy Kleiven, professor i arkitektur og design ved NTNU.
Istedenfor bruk og kast, så må bransjen bli mer sirkulært, mener han.
På den måten kan bygg og andre produkter får et langt liv gjennom gjenbruk eller ombruk.
PODCAST: Byggebransjen må gjenbruke
Denne episoden i NTNUs podkastserie «De store spørsmålene» handler om hvordan klimaverstingen byggebransjen kan bli mer sirkulær. Lytt til episoden her.
Ikke romantisere fortida
Gjenbruk var en selvfølge for bare en generasjon eller to siden.
– Søsken arvet fra eldre, og når klærne var slitt ut, ble de brukt til filleryer eller vaskefiller. Man kjøpte aldri nye kluter for å vaske med. Ting og klær ble kjøpt for at det skulle vare et liv, sier forsker Heidi Rapp Nilsen ved Institutt for industriell økonomi og industriledelse på NTNU.
Nilsen er opptatt av at vi ikke må romantisere fortida.
Langt igjen for norsk økonomi
– Tidligere tiders sirkulærøkonomi var drevet av nøysomhet og dårlig råd. Det var ikke en bevissthet rundt det, men man levde nærmere på naturen og så at det var en sammenheng hvis man tar ut for mye fra jorda, sier Nilsen.
Det er foreløpig langt igjen til norsk økonomi kan kalle seg sirkulær.
I Circularity Gap Report Norway fra 2020 kommer det fram at bare 2,4 prosent av den norske økonomien er sirkulær. 97,6 prosent av materialene vi forbruker hvert år, blir altså ikke ført tilbake i kretsløpet. Gjennomsnittet i verden er 8,6 prosent.
Edgar Hertwich er professor ved Institutt for energi og prosessteknikk på NTNU, og leder arbeidet med ressurseffektivitet og klima i FNs ressurspanel. Han peker på tre løsninger for byggebransjen.
Hør podcast-episoden med Heidi Rapp Nilsen, Edgar Hertwich og Tommy Kleiven og deres forslag til hvordan byggebransjen kan bli mer sirkulær:
Fikk du med deg disse sakene fra NTNU?
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER