Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning - les mer.

NINA-forsker, botaniker og allergiker Kristine Bakke Westergaard .

Plantenes sexliv gir dem verdensherredømme

Når det drypper fra nesa og klør i øynene kan du trøste deg med at all denne blomstersexen gir oss en grønnere planet. I NINA-podkasten Naturligvis forteller forsker, botaniker og allergiker Kristine Bakke Westergaard om de utallige metodene plantene har for å formere seg.

Publisert

Historien om bien og blomsten er virkelig bare begynnelsen. Noen planter bruker enorme fristende blomster fylt av nektar for å lokke til seg flaggermus, noen er som oss mennesker og trenger en hann- og hunn-plante for å skape et avkom, mens andre rett og slett kloner seg selv.

– Hadde plantene vært på Facebook, ville statusen på forholdet deres vært «It’s complicated», sier Bakke Westergaard.

I tillegg til de utallige metodene for å formere seg, har de også mange ulike strategier for å spre frøene sine. Noe sender frøene ned gjennom elver, andre har en slags «pepperbøsse» som drysser frøene utover, andre går for borrelås, kroker eller saftige bær.

­– 500 millioner år med erfaring, altså evolusjon, har sørget for at plantene kan bruke ulike metoder for å spre seg over alt på planeten – heldigvis for oss, sier hun.

Hør episoden her eller søk på "Naturligvis" i iTunes, Spotify, Google podcast, Podcast Addict eller der du pleier å finne podkastene dine.

Mer om frø og spredning:

Powered by Labrador CMS