Fem ganger bedre med samleie

Ett hormon forklarer to viktige spørsmål i livet: Hvorfor er det mer tilfredsstillende å ha sex med en partner enn å onanere, og hvorfor trenger mannfolk en liten hvil etterpå?

Publisert

Nøkkelen kan være hormonet prolaktin.

Du tenker kanskje at sex er som så mye annet i livet; det er morsommere å gjøre det sammen med noen enn å gjøre det alene.

Hormoner er nok ikke den eneste forklaringen, men forskjellen viser seg blant annet i produksjonen av prolaktin.

Tilfredsstiller

Kroppen produserer mer av dette hormonet etter en orgasme. Forskningsresultater antyder at denne økningen er del av en tilbakevirkningsmekanisme designet for å dempe den seksuelle tenningen etter klimaks.

Prolaktin virker blant annet ved å motvirke effekten av dopamin, et lystbetont signalstoff som det produseres mer av under seksuell tenning, skriver New Scientist.

På denne måten kan prolaktinnivået fungere som en indikator for graden av seksuell tilfredsstillelse.

400 prosent høyere

To forskere har gjennomgått data fra tre studier studier hvor prolaktinnivået ble målt hos menn og kvinner som enten onanerte eller hadde samleie i laboratoriet - inntil de fikk orgasme.

For begge kjønn var økningen av prolaktinnivået hele 400 prosent høyere etter orgasmen fra samleiet enn etter den selvpåførte orgasmen.

Forskerne mener resultatene indikerer at samleiet er mer tilfredsstillende enn onani fra et fysiologisk standpunkt.

En liten hvil

Dersom vi kjøper prolaktinnivået som en indikator på seksuell tilfredsstillelse, er det altså fem ganger bedre å ha sex med en partner enn å onanere.

Det finnes mange andre studier som viser at sex med en partner har fysiologiske og psykologiske fordeler som ikke kan sammenlignes med noen annen seksuell aktivitet.

Siden høye nivåer av prolaktin også har vært knyttet til ereksjonsproblemer hos menn, kan det også være med på å forklare hvorfor menn trenger litt tid til å komme seg etter at de har hatt en orgasme.

Referanse:

Stuart Brody og Tillmann H. C. Krüger; The post-orgasmic prolactin increase following intercourse is greater than following masturbation and suggests greater satiety; Biological Psychology; Volume 71, Issue 3 , Mars 2006, s. 312-315; doi:10.1016/j.biopsycho.2005.06.008.

Lenke:

New Scientist: Sex with a partner is 400 % better