En liten grønn frøspire vokser på månen, etter at et bomullsfrø sådd om bord i den kinesiske månelanderen Chang'e-4 spiret. (Foto: China National Space Administration/Xinhua News Agency / AP / NTB scanpix)

Frøspire vokser på månen

En liten grønn frøspire vokser på baksiden av månen. Bomullsfrøet ble sådd om bord i den kinesiske månesonden Chang'e-4.

Spiren gror i et gitter inne i en beholder i den kinesiske sonden, som landet tidligere denne måneden. Chang'e-4 er den første romsonden som noen gang har landet kontrollert på den siden av månen som vender vekk fra jorda.

– Dette er første gang mennesker har gjort biologiske veksteksperimenter på månens overflate, sier Xie Genxin som har ledet utformingen av forsøket.

Beholderen er 18 centimeter lang og inneholder luft, vann og jord. Inne i den har forskere ved Chongqing-universitetet sådd frø fra en plante i sennepsfamilien, bomulls- og potetfrø. I tillegg er det fruktflueegg og gjær på innsiden.

Bilder fra romsonden viser nå at bomullspiren har vokst bra i beholderen, men at ingen av de andre plantene hittil har begynt å spire, opplyser universitetet.

Romsonden landet natt til torsdag 3. januar norsk tid, et stort skritt for Kinas ambisjoner om bli en supermakt innen romteknologi.

Powered by Labrador CMS