En forsker kan se at denne er spiseklar
UNDER MIKROSKOPET: Den er veldig praktisk hvis du får W i Scrabble. Men hold fingrene av fatet i fruktdisken.
Det kunne vært et abstrakt maleri. Det kunne vært et flyfoto over et tørt og øde landskap. Men det er en kjenning fra fruktdisken vi har lagt under mikroskopet denne gangen.
– Denne vil jeg tro er ganske klar for å spises, sier førsteamanuensis Siv Fagertun Remberg ved NMBU etter et kjapt blikk på bildet.
– Jeg ser at den er litt skrumpete. Da er det på tide å spise den.
– Hadde den vært mindre rynkete, ville jeg sagt at den kunne ligge litt før den spises, sier Remberg til forskning.no.
Ikke tett
Skallet kan fortelle veldig mye. I hvert fall for en godt utstyrt forsker. Enda tettere på er det mulig å se åpninger i skallet.
– Det er ikke plast, det er ikke 100 prosent vanntett, sier Remberg.
Samtidig er det tett nok til å holde fuktigheten inne.
– Men så fort skallet får noen sprekker og åpninger, vil du få en fordampning ut fra produktet inni.
Forsiktig i butikken
Remberg ser på strukturen, ikke fargen. For oss som ikke har med mikroskop i butikken, er det nok ganske vanlig å klemme litt på kiwien for å sjekke om den er moden.
Det sier noe om modenheten. Men det er kanskje ikke så kjekt for nestemann.
– Når du klemmer på kiwien og legger den tilbake, vil det ha oppstått et press som gjør at den vil begynne å stresse litt. Da vil du kanskje ha klemt sammen noen av cellene innenfor slik at de vil flyte litt i hverandre. Da vil de begynne å bli dårlig, rett og slett.
– Ta heller kiwien inni hånda og hold litt fast rundt hele. Ikke klem med fingrene, sier Remberg.
Selv liker hun å ta de som er litt fastere, for da er det ikke så mange som har klemt på dem før henne.
Jo mer modne de er når noen klemmer på dem i butikken, jo mer ødelegges cellene under skallet.
– Når de først er høstet, går det bare nedover. Hvis du da tilfører stress, vil det gå enda raskere, sier Remberg.