Veggedyr reproduserer seg utelukkende ved traumatisk inseminasjon. (Foto: Shutterstock)
Hva får veggedyr til å komme ut av veggen?
En forskergruppe har undersøkt hvor interessert veggedyr er i skittentøyet vårt.
Veggedyr har blitt den store skrekken for folk på ferie. Etter en fantastisk uke i solen kan du risikere å komme hjem med noen veldig uvelkomne passasjerer i kofferten – det fryktede veggedyret.
Veggedyrene er nemlig på frammarsj i Norge og flere andre steder i verden. Ifølge Folkehelseinstituttet var det 447 veggedyrbekjempelser i Norge i 2007, men det har steget til hele 3034 bekjempelser i 2017, skrev Nettavisen i juni.
En britisk forskergruppe har nå undersøkt hva veggedyr egentlig tiltrekkes av. Resultatene er ikke særlig oppløftende.
Skittentøy
Forskerne har gjennomført et lite eksperiment som skal simulere et hotellrom med gjester og skitne klær.
Flere insekter kjenner om det er høyere nivåer av CO2 i lufta i et rom. Dette betyr at det er noe levende der inne som det kan suges blod av. Forskerne hadde også satt opp en CO2-kilde som skulle simulere pustende mennesker. De ville teste om dette hadde noe å si for hvor veggedyrene valgte å lete etter en vert.
De la inn poser med svette klær som hadde blitt brukt av vanlige folk gjennom en dag. De la også inn poser med rene klær, og satte veggedyrene løs på rommet.
Forskerne målte hvor ofte dyrene gikk ut av hullene sine, og hvilke poser de valgte å gå inn til.
Resultatene er naturligvis ekle.
Hva likte de best?
Ikke overraskende var skittentøyet mye mer populært enn de rene klærne. Forskerne fant mange flere veggedyr i posene med skitne klær, sammenlignet med de rene klærne.
Forskerne viser til andre studier som har testet hvor ømfintlige veggedyr er for forskjellige kjemiske stoffer fra mennesker.
De kan kjenne igjen 104 unike duftstoffer som finnes i menneskehud, og disse stoffene fordamper sannsynligvis fra urene klær, ifølge forskerne.
Dermed blir skitne klær som ligger på gulvet eller i en åpen koffert en slags veggedyr-magnet.
De fant ikke noen klar sammenheng mellom CO2-kilden og hvor veggedyrene valgte å lete etter offer, men det var mer sannsynlig at veggedyrene forlot de trygge veggene for å lete hvis det var mer CO2 i rommet, viste målingene.
Forskerne tolker dette som at mer CO2 kan fungere som en trigger for å komme seg ut, men at lukten fra skitne klær sannsynligvis er det de bruker som rettesnor.
Referanse:
Hentley mfl: Bed bug aggregation on dirty laundry: a mechanism for passive dispersal. Nature Scientific Reports, september 2017. DOI: 10.1038/s41598-017-11850-5. Sammendrag.