Denne mannen er opptatt av høystatus-ting, kan vi anta. (Illustrasjonsbilde: AS Inc / Shutterstock / NTB scanpix)

Ekstra testosteron gjorde at menn ville ha høystatus-jeans

Hva om testosteron egentlig henger sammen med å vise seg fram?

Testosteron er kjent som det mannlige kjønnshormonet, og det blir koblet til blant annet sex og paring hos mennesker og mange andre arter.

Testosteron-nivåer stiger når hannfugler viser seg fram for hunnfugler, og mer testosteron fører til større gevir hos hjort, ifølge en ny studie i Nature Communications.

Aggresjon

Klassisk forskning har vist at høye testosteron-nivåer hos menn henger sammen med økt aggresjon, men hva om det egentlig handler om status?

De klassiske studiene stammer fra amerikanske fengsler, hvor aggresjon og status går hånd i hånd. Forskerne bak den nye artikkelen viser til undersøkelser som viser at økte testosteron-nivåer også fører til mer generøsitet og ærlighet, både hos kvinner og menn. Dette er atferd som også kan føre til økt status i noen sammenhenger.

For å teste ut sammenhengen mellom testosteron og status, satte denne forskergruppen opp et eksperiment. De tok utgangspunkt i ideen om statusforbruk hos folk.

Det å kjøpe en dyr bil eller en dyr skjorte med statusmerke er, helt isolert sett, sløsing med ressurser. Den dyre varen gjør jo akkurat samme nytte som et billigere alternativ som kan ha tilsvarende kvalitet.

Samtidig viser dette et overskudd, siden mannen kan «sløse» bort viktige ressurser på å flotte seg. Dette er sammenlignbart med for eksempel påfugler i dyreriket, ifølge forskerne.

Påfuglen, det klassiske eksempelet på en som bruker mye krefter på å vise seg fram. (Bilde: Jatin Sindhu/CC BY-SA 4.0)

Påfugler med mye testosteron har større halefjær, og er dermed mer attraktive for hunnfuglene. Samtidig kommer dette med en stor prislapp, siden de blir mer synlige for eventuelle rovdyr som vil spise påfugl.

– Dette er kjempeinteressant, og det virker som om de har satt opp et godt eksperiment, sier Ståle Pallesen til forskning.no. Han er professor ved institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, og har blant annet forsket på doping.

Statusmerker

Eksperimentet gikk ut på at en gruppe menn skulle velge mellom flere forskjellige produkter som gjorde samme jobben, men med forskjellige status. For eksempel jeans av enten Calvin Klein (høystatus) og Levis (lavere status). Forsøkspersonene kom fra California, og det ble testet på forhånd hvordan de oppfattet statusen til de forskjellige merkene.

Det var totalt 243 menn med i eksperimentet, men noen av disse mennene fikk testosteron-tilskudd, så nivåene deres skulle øke. Noen fikk også placebo, det vil si tilskudd som ikke påvirket noenting, og ingen visste hvilken gruppe de var i.

Det viste seg at menn som hadde fått testosteron-tilskudd foretrakk høystatus-merkene i betydelig større grad enn de med naturlige testosteronnivåer.

Statusbeskrivelser

I en annen del av eksperimentet skulle forsøkspersonene velge mellom forskjellige produkter, hvor forskerne hadde laget tre reklamebeskrivelser til hvert produkt, et som framhevet kvaliteten, et som la vekt på status, og et som framhevet makt og selvtilitt.

På samme måte som i den første delen, hadde testosteron-gruppa mest lyst på produkter som ble presentert som statusting.

Forskerne mener dermed at de kanskje kan si noe om sammenhengen mellom status og testosteron, men bare hos menn.

Hva appellerer mest til deg? Denne klokken kan bli beskrevet som en kvalitetsklokke som kan takle enhver situasjon, eller som en prestisjetung klokke som er et symbol på en spesiell livsstil. (Illustrasjonsbilde av en Rolex GMT Master II: Bsodmike/CC BY 3.0)

Kultur og doping

Forsøkspersonene som fikk testosterontilskudd fikk en dose som ikke var større enn det som finnes i den naturlige variasjonen blant mennesker. Nivåene ble også målt i spyttet deres før og under eksperimentet, for å se om nivåene faktisk steg.

– Det er også veldig bra at de har kontrollert med placebo, sier Pallesen etter å ha lest studien.

– De påpeker noen svakheter i sin egen studie, for eksempel at dette kan være kulturavhengig.

Det er ikke sikkert de samme resultatene kan finnes igjen hos kulturer som ikke setter materiell velstand så høyt, men der vil det være mulig å teste med andre status-symboler.

Utvalget besto også bare av menn, så de må gjøre nye forsøk for å se om disse effektene kan finnes igjen hos kvinner.

Pallesen reagerer ikke på størrelsen på testosteron-dosen forsøkspersonene har fått i forsøket.

– Men det kunne vært interessant å se et slikt eksperiment som ble utført med folk som bruker anabole steroider, hvor de kan innta mannlige kjønnshormon som ligger flere titalls ganger over vanlige nivåer, for å se hvordan preferansene hadde blitt påvirket.

Dette er en av de første studiene som undersøker sammenhengen mellom testosteron og status, og Pallesen mener det burde gjøres flere forsøk for å avdekke sammenhenger.

Referanser:

Nave mfl: Single-dose testosterone administration increases men’s preference for status goods. Nature Communcations, 2018. DOI: 10.1038/s41467-018-04923-0. Sammendrag

Powered by Labrador CMS