Annonse
En kongeboa (Boa constrictor) har kveilet seg rundt et byttedyr og er på vei til begynne måltidet. (Foto: Jens Raschendorf/CC BY-SA 2.5)

Kvelerslangene kveler ikke

Men hva gjør de da?

Publisert

Det virker ganske åpenbart. Slangen kveiler seg rundt et stakkars offer, og dyret lider en smertefull død siden det ikke får puste.

Slangefamilien har til og med fått norsk navn etter den antatte drapsmetoden. Men det er mer komplisert enn som så.

Slangenes grep er så kraftig at selve blodomløpet stoppes.

Døde for fort

– Det ser faktisk ut som om ofrene gisper etter luft, sier Scott Boback fra Dickinson College i USA, i en pressemelding. Han har ledet et forskningsprosjekt som har sett nærmere på slangenes dødelige metoder.

Det var en kollega av Broback som begynte å sette spørsmålstegn ved hvordan slangene tar livet av maten sin.

– Han la merke til at dyrene døde altfor fort til at det kunne være kvelning.

Boback har nå undersøkt hva som skjer når slangen skal finne et måltid. Og satte i gang en rekke dødlige eksperimenter.

Døde rotter

10 rotter måtte bøte med livet i forsøkene.

Rottene ble bedøvd og utstyrt med en rekke forskjellige sensorer, som blant annet skulle overvåke blodtrykk og hjerterytme.

Dermed ble rottene foret til en sulten kongeboa, også kjent som Boa constrictor. Denne fryktinngytende slangen kan bli mellom to og fire meter lang og lever på det amerikanske kontinentet.

Forskerne fulgte med da slangen begynte å kveile seg rundt de sovende rottene.

Lynraskt

Det viste seg at slangen er en ekstremt effektiv drapsmaskin. Det tok bare noen sekunder før rottenes blodomløp sluttet å fungere.

– Vi fulgte med på målingene fra rottene sammen med en gjeng studenter, og ingen av oss kunne tro at det gikk så fort, sier Boback.

Blodtrykket raste nedover etter hvert som slangen strammet grepet om de allerede bevisstløse rottene. Forskerne tror at en ikke-bedøvd rotte ville ha mistet bevisstheten etter få sekunder, siden hjernen ikke får tilført friskt oksygen. Etter hvert vil organene begynne å svikte.

Slangens dødskveiling stoppet rett og slett blodomløpet til rottene. Etter hvert begynte hjertet å slå ujevnt og noen minutter senere var dyret dødt.

Selv om forskerne enda ikke kan peke på den nøyaktige dødsårsaken, tror de kvelning kan utelukkes.

Dermed fungerer slangen mer som en turniké. Dette er et medisinsk verktøy som blir brukt for å stoppe blodtilførselen til for eksempel en arm. Et bånd eller en gummislange knytes og strammes rundt overarmen før underarmen skal amputeres, for eksempel.

Men vi kan vel anta at slangene ikke vil skifte navn til turniké-slange med det første.

En gammeldags tourniquet. Et pinne brukes for å stramme båndet rundt armen. (Foto: (Illustrasjon: Pearson Scott Foresman-arkivene))

Referanse:

Boback mfl: Snake constriction rapidly induces circulatory arrest in rats.The Journal of Experimental Biology. Juli, 2015. DOI: 10.1242/jeb.121384. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS