Møt den syngende grevlingen

Dyreriket er kanskje ikke fullt av Idol-deltagere, men klippegrevlingen ser absolutt ut til å kunne hevde seg. Den synger både høyt og lenge, og helst foran publikum.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rett etter at dette bildet ble tatt, brøt klippegrevlingen ut i en nytolkning av "Stairway to Heaven". (Foto: Roland45/Wikimedia Creative Commons)

Fugler synger, og mennesker synger, men ellers er sang – altså kompliserte vokaliseringer med mange toner – en ganske sjelden sak her i verden.

Nå presenterer israelske forskere enda et tilskudd til den eksklusive klubben:

Klippegrevlingen, som lever i Afrika og Midtøsten, har nemlig et imponerende stemmeregister, og bruker det for alt det er verdt. Sangen er minst like kompleks som fuglenes. Gjennom trillene kan grevlingen fortelle lange historier om hvem han er.

Her kan du høre klippegrevlingens søte toner:

Synger mest med publikum

Det er stort sett bare de mannlige klippegrevlingene som synger, melder forskerne fra Tel Aviv University. De har studert en gruppe klippegrevlinger som lever i en nasjonalpark ved Dødehavet gjennom 13 år, og har etter hvert lært seg å kjenne igjen grevlingene på sangen.

Deres toner er nemlig like individuelle som våre, og de inneholder et vell av informasjon om sangeren.

Forskerne oppdaget nemlig gjennom årelang lytting at alder, sosial status og hormonnivå kan endre sangen til grevlingene. Kort fortalt: grevlingen synger annerledes på blåmandager.

Klippegrevlingen liker å ha publikum. Det finner den i kolonien på Afrikas sydligste punkt, Kapp det gode håp, i Sør-Afrika. (Foto: Marianne Nordahl)

Det er ikke bare små utbrudd grevlingen kommer med heller. De kan synge i opptil ti minutter i strekk.

Dessuten er krabaten PR-kåt.

Gjentatte forsøk viser at klippegrevlingen er mer tilbøyelig til å bryte ut i sang jo større og mer oppmerksomt publikum den har.

Gir sang sjans på damene?

Klippegrevlingen er ikke egentlig en grevling, men heller i slekt med elefanten og sjøkua. Foreløpig har forskerne, som ledes av zoologen Eli Geffen, kun registrert at den synger, men hvorfor den synger, er det fortsatt ingen som vet.

"Du synger så vakkert!" Intimt øyeblikk på Afrikas sydspiss. (Foto: Marianne Nordahl)

Geffen og kollegene har allikevel noen teorier. Sannsynligvis er sangen beslektet med fuglekvitter, i det at den brukes til hemningsløs selvpromotering.

Målet kan for eksempel være å vise hvor stor og sterk og flott klippegrevlingen er, slik at han får bedre sjans på damene.

Men det kan også dreie seg om konkret toveiskommunikasjon mellom to grevlinger.

Forskerne har nemlig sett at en annen grevling iblant vil svare på den førstes sang med sin egen trille. De arbeider nå med å finne ut av i hvilke tilfeller og hvorfor dette skjer.

Kanskje er det for eksempel enklere å få svar hvis du er alfahannen i flokken?

Vi mennesker er jo tross alt også flinkere til å høre etter når Jens Stoltenberg prater til oss enn når kassadama spør om vi skal ha pose.

Kilde:

Geffen og kollegene har skrevet om klippegrevlingens sang i flere artikler, blant annet PLoS One og Behavioral Ecology. De finner du via Eli Geffens hjemmeside.

Powered by Labrador CMS