Har du katt, har du kanskje lagt merke til at den gjør dette.
Har du katt, har du kanskje lagt merke til at den gjør dette.

Katter liker firkanter, ikke bare bokser

Forskere vet mer om hundens indre liv enn om kattens. Men nå har de utforsket katters svakhet for bokser og andre firkantformer.

En tom skoeske betyr kanskje bare nye sko på beina for deg. Men for en katt er esken en uimotståelig fristelse. Den bare må oppi beholderen, virker det som.

Men hvorfor? Og hvorfor later katter til å ville sitte i firkantede former også når de er flate? Katteeiere har delt bilder av dette på Twitter.

Dyreatferdsforsker Gabriella Smith ved Hunter College's Thinking Dog Center i New York, fikk lyst til å utforske denne trangen hos katter.

Hun og kollegaene ba om hjelp fra 560 katteeiere, via nettopp Twitter, til å gjøre et eksperiment.

Hvor lite firkantaktig kunne figurer være og fortsatt appellere til kattene?

Firkant-illusjon vs. ekte firkant

I løpet av seks dager skulle eierne gjøre mange tester med utklippede papirformer på gulvet. Kattene skulle velge mellom to figurer av gangen.

Hele eksperimentet besto av over tretti ulike parkombinasjoner av følgende tre figurer: et vanlig kvadrat, en kvadrat-illusjon med fire Pac Man-formede rundinger og en tulleversjon av den siste, ifølge LiveScience.

Bare én katt, Totoro, valgte figuren øverst til venstre én gang.
Bare én katt, Totoro, valgte figuren øverst til venstre én gang.

Legger man fire rundinger i en firkant, med en utklippet firedel inn mot midten, skapes illusjonen av en todimensjonal boks. Dette kalles Kanizsa-illusjonen.

Men vender man pac man-munnen utover, brytes illusjonen – papirbitene danner likevel en firkant.

Ville kattene sette seg på boksene, selv om de ikke var i 3D? Og var de svake nok for firkanter til å sette seg på hvilken som helst av dem?

Stayerne likte begge

Eierne limte figurene til gulvet og slapp kattene inn i rommet. Så fulgte de med på hvilke former kattene satt i lengre enn tre sekunder i løpet av de første fem minuttene. For å ikke påvirke kattene sine måtte eierne bruke solbriller.

Dessverre gjennomførte bare 30 av eierne alle testene. Og bare ni katter foretok ett eller flere firkantvalg. Om kattene rett og slett ikke var så interessert i firkantene eller om eierne ikke gadd mer, vites ikke. Grunnlaget ble uansett tynnere enn forskerne hadde håpet på.

Men blant de ni stayer-kattene var den ekte firkanten og pac man-illusjonen like populære. Kattene satte seg på dem henholdsvis åtte og sju ganger når alternativet var tulleversjonen av illusjonen.

– Dette støtter hypotesen vår om at katter behandler illusjoner av firkanter slik de behandler ekte firkanter, skriver forskerne i studien som er publisert i Applied Animal Behavior Science.

– Så vidt vi vet, er dette den første studien som formelt undersøker tiltrekningen som todimensjonale innhegninger har på katter, skriver de.

Katten Chips slapper gjerne av i esker, men også i håndklehylla.
Katten Chips slapper gjerne av i esker, men også i håndklehylla.

Hjemløse katter mindre stresset i boks

Katter liker kanskje skittentøyskurver og esker på grunn av det betryggende presset mot kroppen, ifølge Smith. Men det er også mulig at bokser tenner kattens instinkt for å angripe i bakhold.

Tiltrekningen mot firkanter på gulvet kan derfor stamme fra kattenes instinktive svakhet for bokser, sier hun til nettstedet.

Men ekte esker og bokser kan senke stresset hos katter, tyder andre studier på.

På et kattemottak i Nederland fikk noen av de nyankomne dyra en boks å gjemme seg i, mens andre måtte klare seg uten, ifølge en studie i samme tidsskrift, fra 2014.

Noen katter ble raskt rolige selv uten boks, mens andre fikk normalt stressnivå først etter to uker. Men for kattene med gjemmeboks, senket stresset seg allerede etter rundt tre dager.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS