”Flygende grevling” funnet i Sør-Sudan

I Sør-Sudan har forskere funnet en ekstremt sjelden flaggermus som er noe for seg selv. Den har svart-hvitt mønster som mest av alt ligner på en grevling.

Vesle Niumbaha superba er en helt spesiell flaggermusart med svarte og hvite tegninger. (Foto: DeeAnn Reeder, Bucknell University)
Vesle Niumbaha superba er en helt spesiell flaggermusart med svarte og hvite tegninger. (Foto: DeeAnn Reeder, Bucknell University)


Forsker DeeAnn Reeder ved Bucknell University i USA gjorde store øyne da flaggermusen ble oppdaget under feltarbeid i et viltreservat i det afrikanske landet.

- Det var klart et helt ekstraordinært dyr, et som jeg aldri hadde sett før, sier Reeder i en pressemelding.

Det første man legger merke til er de helt spesielle flekkene og stripene. Dette er en type oppdagelser biologer ofte gjør bare en gang i livet, påpeker hun.

Nå har den fått et nytt vitenskapelig navn, Niumbaha superba.

Svært sjelden

Den vakre skapningen med de svart-hvite mønstrene ble første gang beskrevet i Kongo i 1939. Så langt forskerne vet har den bare vært sett fire ganger tidligere, og dette er første gang den er registrert i Sør-Sudan.

Flaggermusen hører til glattnesefamilien, i likhet med alle kjente flaggermusarter i Norge.

[gallery:1]

Reeder fant den sammen med personell fra Sør-Sudans viltforvaltning og verneorganisasjonen Fauna & Flora International (FFI).

Stemte ikke

I samarbeid med kollegaer ved Islamic University i Uganda og Smithsonian i USA har Reeder nå gitt et nytt vitenskapelig navn til det sjeldne dyret.

De mener nemlig at den inntil nå er plassert i en feil slekt. Reeder sier at en grundig analyse viser at den ikke hører til i slekten Glauconycteris der tidligere forskere har plassert den.

- Trekk ved kraniet, vingene, størrelsen, ørene – bokstavelig talt alt du undersøker stemmer ikke. Den er så unik at vi må etablere en ny slekt, sier hun i pressemeldingen.

Den nye slekten, som foreløpig bare har ett medlem, har fått navnet Niumbaha. Det betyr sjelden eller uvanlig på språket zande som snakkes i deler av Sør-Sudan.

- Mye å verne

Sør-Sudan ble uavhengig i 2011 etter mange års borgerkrig. Alle forvaltningsorganer må bygges opp fra grunnen.

Matt Rice fra Fauna & Flora International (FFI) sier at landet har viktige biologiske ressurser som må vernes.

De svarte og hvite grevling-aktige strekene langs kroppen. (Foto: DeeAnn Reeder, Bucknell University)
De svarte og hvite grevling-aktige strekene langs kroppen. (Foto: DeeAnn Reeder, Bucknell University)

FFI ble etablert i 1903 og spesialiserer seg på å beskytte truede og arter og økosystemer. Organisasjonen har blant annet erfaring i å arbeide i land der det pågår eller nylig har pågått væpnet konflikt.

- Sør-Sudan er et land med mye å tilby og mye å beskytte, sier han.

Referanse:

DeeAnn M. Reeder, Kristofer M. Helgen, Megan E. Vodzak, Darrin P. Lunde, Imran Ejotre: “A new genus for a rare African vespertilionid bat: insights from South Sudan,” ZooKeys 5. april 2013.

Powered by Labrador CMS