På sporet av et egg

Kan man bruke manglende evne til å lukte en bestemt blomst for å vurdere en manns fruktbarhet? Det viser seg at luktreseptoren sædcellene bruker for å finne egget også finnes i nesen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært tvil om hvordan sædcellenes luktreseptorer fungerer. I fjor fant man et protein på sædcellenes overflate, hOR17-4, som fungerte som en luktreseptor.

I den undersøkelsen hevdet man at denne reseptoren kunne være avgjørende for om sædcellene lykkes i sin lange og harde kamp for å nå eggcellen.

Nå viser det seg at vi har den samme reseptoren i nesen.

Du lukter som en lilje!

Forskerne undersøkte effekten av to forskjellige lukter. Den ene var fra en substans som kalles bourgeonal. Det er vist at det er denne lukten sædcellene reagerer på og styrer etter. Den har en bestemt slags liljelignende lukt.

Den andre lukten ligner lim, og det er vist at denne lukten kan blokkere sædcellenes evne til å reagere på bourgeonal.

Undersøkelsene avdekket likhetene mellom hOR17-4-reseptorene i sperm og i nesen.

Tett i nesa?

- Det gjør det fristende å spekulere på om menn som har problemer med å lukte bourgeonal også produserer sperm som har vanskelig for å lukte seg fram til egget, sier Marc Spehr fra University of Maryland til ScienceNow.

Er dette tilfellet, kan lukttester bli en fremtidig metode for å vurdere mannlig fruktbarhet.

Vi kan minne om at forskning.no i juni brakte nyheten om at menn bokstavelig talt kan lukte når en kvinne har eggløsning.

Referanse:

Dual capacity of a human olfactory receptor, Marc Spehr m fl, Current Biology, Volume 14, Issue 19 , 5 October 2004, Pages R832-R833

Lenker:

Smelling Like Sperm

Identification of a Testicular Odorant Receptor Mediating Human Sperm Chemotaxis

The Sense of Smell - hvordan lukting fungerer

Powered by Labrador CMS