Bakgrunn: Hva er kryptozoologi?

Kryptozoologi handler om ukjente dyr - men ikke alle ukjente dyr.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kryptozoologer interesserer seg primært for store ukjente dyr. Dissse kan katalogiseres, enten som ukjente for vitenskapen, antatt utdøde dyr som fremdeles er i live, eller store dyr som befinner seg et sted de ikke burde være.

Blant de store slagerne innen sjangeren, finner vi sjøormer, avskyelige snømenn, levende dinosaurer og store katter (løver og sånt) - helst i England.

Dette er selvsagt både spennende og morsomt, men etter å ha fulgt feltet i noen tiår, heller undertegnede imidlertid i retning av at vi enten må forkaste betegnelsen «kryptozoologi», eller omdefinere den: Den ene delen av kryptozoologien kan studeres av biologer, tilhengerne av den andre, kan studeres av folkorister.

Kryptozoologi kan således, på den ene siden betraktes som jakten på nye dyrearter - alt fra nye rundormer, via nye biller og teger, til en og annen ny mus eller kanskje ape. Og hvem vet - kanskje noen virkelig store overraskelser fremdeles skjuler seg der ute?

Krytpozoologi kan på den andre siden sees på som dyrkningen av fabeldyr. Uansett hvor lite sannsynlig det er at det finnes en sjøorm i Loch Ness, en Bigfoot i Rocky Mountains, eller en dinosaur i Afrika, finnes det noen som aldri vil gi opp å tro på dem - like lite som de gir opp spøkelser, vampyrer, romvesener og nisser.

Powered by Labrador CMS