Annonse
Ugras er en gratis ingrediens og smaker mildt og godt i en sommer-smoothie.

Lag en smoothie av ugraset i hagen!

Ugras som skvallerkål, brennesle og løvetann kan spises. Det er næringsrikt og smaker godt sammen med eplejuice og banan.

Publisert

Hva regnes som ugras? Det er bare en plante som er på feil sted til feil tid. Mange av disse plantene er både pene å se på og næringsrike å spise.

Bruk en firedel ugras i volum forhold til bananer og eplejuice. Smaker friskt og mildt!

Statusen på plantene som vi anser som plagsomme i hagen, er i ferd med å endres, mener botanikere og forskere ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

– Da vi flyttet til Vestby for 25 år siden, var det veldig vanlig å ha nærmest en golfbanelignende plen. I dag er det mye større aksept for å holde løvetann og andre ugras i plenen.

Det sa forskningsdirektør ved NIBIO Per Stålnacke under åpningen av Korsmos moderniserte ugrashage i juni.

– Brenneslesuppe med egg og fløte er helt nydelig og vitaminrik, tipset han.

Smoothie med ugras

Under åpningen serverte de grønn ugras-smoothie pent pyntet med stemorsblomster. De er spiselige og kan også brukes til pynt i salater og på kaker.

Den smakte friskt, mildt og godt, selv om fargen er litt uvant. Her er oppskriften:

Smoothie laget med ugras og pyntet med stemorsblomster er dekorativt på en sommerfest.

Ugras-smoothie 

Ingredienser

Brennesle (bruk nye skudd)

Skvallerkål 

Vinterkarse 

Groblad 

Løvetann (ikke stilkene) 

Bananer 

Eplejuice 

Litt sitron eller lime

Eplemynte

Isbiter

Løvetann bør unngås ved noen sykdommer

Unge løvetannblad kan brukes i salater, sammen med sjalottløk og gressløk, men de gir en bitter smak. Det kan lages vin på blomstene. Planten må ikke brukes hos pasienter med sykdom i lever, galle eller magesår. Pasienter med nyresvikt, diabetes eller hjertesvikt bør også unngå å bruke planten.

(Kilde: Plantevernleksikonet, NIBIO og NHI)

Framgangsmåte

Skvallerkål som matplante

Skvallerkål, også kalt tyskerkål. Den er nært beslektet med selleri, gulrot og dill. Som matplante er den rik på C-vitaminer, og unge blad kan gjerne brukes i supper, stuinger og forskjellige ovnsretter, gjerne sammen med stornesle. Friske, unge blad kan også brukes i salater. Særlig i krigsårene 1940-45 ble planten brukt som matplante.

(Kilde: Plantevernleksikonet, NIBIO)

Bruk ca 1/4 mengde ugress i volum i forhold til eplejuice og banan. Her kan du justere etter konsistens og hvor mye smak du vil ha. Bruk litt sitron/lime for syre/sødme-balanse og litt eplemynte for friskhet. Ikke ta med stilkene fra løvetannen, de er ganske bitre.

(Oppskriften er laget av Håkon Mella, kokk ved Vitenparken).

– If you can’t beat them,  eat them! 

Det er slagordet til kokken Håkon Mella. Om du ikke kan bli kvitt dem, så spis dem.

Han mener det er mange grunner til å bruke mer ugras i matlagingen.

–  Vi spiste mer av det vi sanket tidligere. Mange av grønnsakene vi spiser nå, er foredlet for å tilpasse seg forbrukeres smak og hunger etter søte og milde grønnsaker, sier Mella til forskning.no.

Ugress kan gi oss et spekter av andre næringsstoffer som vi har godt av.

– I de ville plantene finner vi mer bitterstoffer (aminosyrer, jou.anm.) som også er bra for oss, sier han.

Han anbefaler å begynne med disse artene hvis man vil utnytte mer av grøden:

Meldestokk kan erstatte spinat

– Meldestokk er en klassiker, og en god erstatter for spinat. Du kan dampe og fryse den på samme måte, forteller Mella.

Litt lokal meldestokk på tallerkenen scorer nok bedre for både kropp og bærekraft enn spinat.

Rebekka Sæther og Solveig Mary Molvær Arnesen ved Vitenparken med ugrassmoothie utenfor NIBIO ved åpningen av Korsmos ugrashage.

Men det er mye annet som kan spises.

Du kan lage både te og supper av brennesle, og friske grønne blader kan spises som spinat.

Brenneslens «brennende» effekt forsvinner om den tørkes eller kokes.

– Bladene på gjetertaske er også gode! Høymole og engsyre kan også spises, sier Mella.

Meldestokk i en potetåker.

Skvallerkål, som er mange hageeieres mareritt, kan også spises og smaker mildt.

Men skvallerkål kan forveksles med hundekjeks, som er giftig, advarer Mella.

Brennesle som matplante

Kalles stornesle av botanikere. Unge blad kan kokes til neslesuppe eller brukes i neslestuing. Unge skudd er utmerket til suppe, kanskje den beste blant våre ville planter. Inneholder mye antioksidanter, bare litt mindre enn i blåbær. Antioksidanter er kjent for å ha helsefremmende effekt. Rik på mineraler og vitaminer. Særlig A- og C-vitamin, jern, silisium og kalium.

(Kilder: Plantevernleksikonet, NIBIO og NHI)

Generelt bør du være forsiktig og kun spise det du er helt sikker på.

Sjekk i Plantevernleksikonet

–  NIBIOs Plantevernleksikon er et fint sted hvor en kan lære litt om spiselige planter. Der står det om planter er spiselige eller giftige, sier professor Ingeborg Klingen til forskning.no.

Hun er også forskningsleder ved NIBIO.

Dette står for eksempel om skvallerkål som matplante: Planten er rik på C-vitaminer, og unge blad kan gjerne brukes i supper, stuinger og forskjellige ovnsretter, sier Klingen.

Miljøvennlig og bærekraftig

Andre fordeler med å bruke mer ugras i matlagingen er at det er gratis, det er en lokal ressurs. Og «produksjonen» er fossilfri og bærekraftig.

Det er ikke engang kortreist, det har ikke blitt fraktet i det hele tatt.

– Smoothie kan ellers fort bli litt ubalansert slik, siden man bruker bananer, lime og sitron fra varmere land, påpeker Mella.

Vi får også en større nærhet til naturen ved å bruke ugras, mener han.

Næringsrikt

Ugras gir ferskt grønt om våren da det er lite norskprodusert, ferskt bladgrønt.

Vi får i oss mer C-vitamin og også mineraler og aminosyrer som vi kanskje ikke vil finne tilsvarende nivåer av i bladgrønt i butikken.

Brennesle er for eksempel rik på mineraler og vitaminer. Særlig A- og C-vitamin, jern, silisium og kalium, ifølge Norsk Helseinformatikk.

I Plantevernleksikonet laget av NIBIO kan du slå opp og finne ut mer om planter og ugress.

Referanser

M. B. Nordeide mf: Nutrient composition and nutritional importance of green leaves and wild food resources in an agricultural district, Koutiala, in southern Mali. International Journal og Science Nutrition. 6. juli 2009.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS