Hva regnes som ugras? Det er bare en plante som er
på feil sted til feil tid. Mange av disse plantene er både pene å se på og
næringsrike å spise.
Statusen på plantene som vi anser som plagsomme i hagen, er
i ferd med å endres, mener botanikere og forskere ved Norsk institutt
for bioøkonomi (NIBIO).
– Da vi flyttet til Vestby for 25 år siden, var det
veldig vanlig å ha nærmest en golfbanelignende plen. I dag er det mye større
aksept for å holde løvetann og andre ugras i plenen.
Det sa forskningsdirektør ved NIBIO Per Stålnacke under
åpningen av Korsmos moderniserte ugrashage i juni.
– Brenneslesuppe med egg og fløte er helt
nydelig og vitaminrik, tipset han.
Under åpningen serverte de grønn ugras-smoothie pent pyntet
med stemorsblomster. De er spiselige og kan også brukes til pynt i salater og på kaker.
Den smakte friskt, mildt og
godt, selv om fargen er litt uvant. Her er oppskriften:
Ugras-smoothie
Ingredienser
Brennesle (bruk nye skudd)
Skvallerkål
Vinterkarse
Groblad
Løvetann (ikke stilkene)
Bananer
Eplejuice
Litt sitron eller lime
Annonse
Eplemynte
Isbiter
Løvetann bør unngås ved noen sykdommer
Unge løvetannblad kan brukes i salater, sammen med sjalottløk og gressløk, men de gir en bitter smak. Det kan lages vin på blomstene. Planten må ikke brukes hos pasienter med sykdom i lever, galle eller magesår. Pasienter med nyresvikt, diabetes eller hjertesvikt bør også unngå å bruke planten.
Skvallerkål, også kalt tyskerkål. Den er nært beslektet med selleri, gulrot og dill. Som matplante er den rik på
C-vitaminer, og unge blad kan gjerne brukes i supper, stuinger og forskjellige
ovnsretter, gjerne sammen med stornesle. Friske, unge blad kan
også brukes i salater. Særlig i krigsårene 1940-45 ble planten brukt som
matplante.
Bruk ca 1/4 mengde ugress i volum i forhold til eplejuice
og banan. Her kan du justere etter konsistens og hvor mye smak du vil ha. Bruk
litt sitron/lime for syre/sødme-balanse og litt eplemynte for friskhet. Ikke ta
med stilkene fra løvetannen, de er ganske bitre.
(Oppskriften er laget av Håkon Mella, kokk ved Vitenparken).
– If
you can’t beat them, eat them!
Det er slagordet til kokken Håkon
Mella. Om du ikke kan bli kvitt dem, så spis dem.
Han mener det er mange grunner til å bruke mer
ugras i matlagingen.
– Vi spiste mer av det vi sanket tidligere. Mange
av grønnsakene vi spiser nå, er foredlet for å tilpasse seg forbrukeres smak
og hunger etter søte og milde grønnsaker, sier Mella til forskning.no.
Ugress kan gi oss et spekter av andre
næringsstoffer som vi har godt av.
– I de ville plantene finner vi mer bitterstoffer (aminosyrer, jou.anm.) som også
er bra for oss, sier han.
Han
anbefaler å begynne med disse artene hvis man vil utnytte mer av grøden:
Annonse
Meldestokk kan erstatte spinat
– Meldestokk er en klassiker, og en god erstatter
for spinat. Du kan dampe og fryse den på samme måte, forteller Mella.
Litt
lokal meldestokk på tallerkenen scorer nok bedre for både kropp og bærekraft
enn spinat.
Men det er mye annet som kan spises.
Du kan lage både te og supper av
brennesle, og friske grønne blader kan spises som spinat.
Brenneslens «brennende» effekt
forsvinner om den tørkes eller kokes.
– Bladene på gjetertaske er også gode! Høymole og
engsyre kan også spises, sier Mella.
Skvallerkål, som er mange hageeieres
mareritt, kan også spises og smaker mildt.
Men skvallerkål kan forveksles med hundekjeks,
som er giftig, advarer Mella.
Brennesle som matplante
Kalles stornesle av botanikere. Unge blad kan kokes til neslesuppe eller brukes i neslestuing. Unge skudd er utmerket til suppe, kanskje den beste blant våre ville planter. Inneholder mye antioksidanter, bare litt mindre enn i blåbær. Antioksidanter er kjent for å ha helsefremmende effekt. Rik på mineraler og vitaminer. Særlig A- og C-vitamin, jern, silisium og kalium.
Generelt bør du være forsiktig og kun spise det
du er helt sikker på.
Sjekk i Plantevernleksikonet
– NIBIOs Plantevernleksikon er et fint sted hvor en kan lære litt om spiselige planter. Der står det om planter er spiselige eller giftige, sier professor Ingeborg Klingen til forskning.no.
Annonse
Hun er også forskningsleder ved NIBIO.
Dette står for eksempel om skvallerkål som matplante: Planten er rik på C-vitaminer, og unge blad kan
gjerne brukes i supper, stuinger og forskjellige ovnsretter, sier Klingen.
Miljøvennlig og bærekraftig
Andre fordeler med å bruke mer ugras i
matlagingen er at det er gratis, det er en lokal ressurs. Og «produksjonen» er
fossilfri og bærekraftig.
Det er ikke engang kortreist, det har ikke blitt
fraktet i det hele tatt.
– Smoothie kan ellers fort bli litt ubalansert slik, siden
man bruker bananer, lime og sitron fra varmere land, påpeker Mella.
Vi får også en større nærhet til naturen ved å bruke ugras, mener
han.
Næringsrikt
Ugras gir ferskt grønt om våren da det er lite norskprodusert,
ferskt bladgrønt.
Vi får i oss mer C-vitamin og også mineraler og
aminosyrer som vi kanskje ikke vil finne tilsvarende nivåer av i bladgrønt i
butikken.
Brennesle er for eksempel rik på
mineraler og vitaminer. Særlig A- og C-vitamin, jern, silisium og kalium, ifølge Norsk Helseinformatikk.
I Plantevernleksikonet laget av NIBIO kan du slå opp og finne ut mer om planter og ugress.