Annonse

Fredag den 13. ER farlig. Eller...?

Skjer det virkelig flere ulykker på fredag den 13.? Forskerne er ikke helt enige om saken.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingenting er bedre enn en god vitenskapelig kikk under skjørtet på det paranormale, og fredag den 13. har faktisk blitt studert på skikkelig vis opptil flere ganger.

I 1993 undersøkte for eksempel noen engelske forskere om datoen virket inn på antall ulykker i trafikken. Det gjorde den.

Pass deg for bilen!

Undersøkelsen gikk ut på å registrere hvor stor trafikk det var på motorveien, og hvor mange skadede mennesker som kom inn til sjukehusene både den 13. og fredagen før. Etter å ha samlet data i flere år, sammenlignet forskerne resultatene for de to dagene. Det var ingen tvil.

Tallet på uhell den 13. var mye høyere enn for fredagen før. Og det til tross for at betydelig færre så ut til å våge seg ut i trafikken.

- Fredag den 13. er en ulykkesdag for noen, og risikoen for å havne på sjukehus er opptil 52 prosent høyere enn vanlig, konkluderte rapporten, som avsluttet med en oppfordring om å holde seg hjemme. Det er imidlertid ikke alle som er like enige i advarslene.

Flere farlige dager

T. A. Chowdhury fra Boston General Hospital mener for eksempel at man i så fall bør advare mot en hel del andre skumle dager også. Antallet selvmordsforsøk blant ungdommen skal for eksempel være mye høyere på valentinsdagen 14. februar, og tallet på engelske pasienter med pustebesvær øker visstnok dramatisk den 6. november.

(Førstnevnte kan nok ha en viss sammenheng med hjertesplintrende pubertal kjærlighetssorg, og det kan også nevnes at engelskmennene pleier å svi av en usannsynlig mengde fyrverkeri på kvelden den 5. november.)

Dessverre finnes det flere undersøkelser som peker mot at fredag den 13. er ekstra uhellssvanger.

Damer i nød

Simo Nähyä fra Universitetet i Oulu trålet statistikken over finske trafikkulykker mellom 1971 og 1997, og kom fram til et oppsiktsvekkende resultat. I gjennomsnitt døde det 61 prosent flere damer i trafikken på fredag den 13. enn på alle andre kombinasjoner av datoer og ukedager.

Alle som på dette tidspunktet har begynt å skjelve så smått i buksene, kan imidlertid trøste seg med at det også finnes forskning som tyder på at alt ulykkessnakket bare er dikt og forbannet løgn. I hvert fall hvis man er tysk.

Sosiologen Edgar Wunder lette nemlig i listene over tyske trafikkulykker mellom 1985 og 1999, og gravde like godt opp 146 877 uhell som hadde skjedd på fredag den 13. og fredagene før og etter.

Men da Wunder sammenlignet tallene, kunne han ikke finne den minste sammenheng mellom antallet ulykker og fredag den 13. I følge statistikken var det faktisk farligere i trafikken på fredag den 20.

Ulykke eller tro?

Det trengs nok en god del mer forskning rundt fredag den 13. før man kan være sikker på om dagen bringer ulykke. Og selv med håndfaste bevis på bordet, er det jo ikke godt å si om det er datoen som har sin egen uheldige kraft, eller om den bare gir ulykke fordi vi tror det. De fleste forskere heller imidlertid mot det siste.

Er du nervøs og skvetten fordi du innbiller deg at noe skummelt skal skje, er sjansene antageligvis mye større for at marerittet blir til virkelighet. I hvert fall mens du suser rundt på motorveien eller er i andre situasjoner som krever en smule konsentrasjon.

Undersøkelser av kinesere og japanere peker mot at frykten selv kan stikke kjepper i hjula.

Fire farlig for asiater

Forskere ved University of California bladde igjennom dødsattestene til over 200 000 kinesere og japanere som døde i USA mellom 1973 og 1998, og til 47 millioner amerikanere som hadde kastet inn håndkleet i samme periode. Så sammenlignet vitenskapsfolkene både dødsårsakene og dødsdagen til hele hurven.

Det viste seg at asiatene hadde en lei tendens til å dø av hjertelidelser på den fjerde i hver måned, spesielt hvis de hadde kronisk hjertetrøbbel fra før. Amerikanerne hadde ingen nevneverdige problemer med samme dato.

Forskerne tror de vet grunnen. Kinesere og japanere forbinder nemlig tallet fire med døden, og overtroa gjør nok den fjerde til en ekstra skummel dag. Dette passer i hvert fall perfekt inn i hypotesen om at risikoen for å dø av hjertelidelser øker når man blir stressa.

Så hva er konklusjonen?

Alt i alt er forskningsmaterialet for fredag den 13. temmelig begrenset, så det er ikke så lett å dra noen konkrete konklusjoner. Men litt synsing kan man da alltids komme med. Forskning.nos (noe uvitenskapelige) tolkning av stoffet må bli omtrent som følger:

Det eneste du ikke bør gjøre på fredag den 13. (eller for den saks skyld en hvilken som helst annen dag) er å være engstelig og overtroisk.

Referanser:

T. J. Scanlon, R. N. Luben, F. L. Scanlon, N. Singleton, Is Friday the 13th bad for your health?, BMJ. 1993 Dec 18-25;307(6919):1584-6.

D. P. Phillips, G. C. Liu, K. Kwok, J. R. Jarvinen, W. Zhang, I. S. Abramson, The Hound of the Baskervilles effect: natural experiment on the influence of psychological stress on timing of death, British Medical Journal 2001;323:1443-1446 ( 22-29 December )

S. Näyhä, Traffic deaths and superstition on Friday the 13th American Journal of Psychology, 2002 desember;159(12):2110-1.

E. Wunder, *Die Folgen von ?Freitag, dem 13.” auf das Unfallgeschehen in Deutschland*, Zeitschrift für Anomalistik, Band 3 (2003), S. 47-55

Lenker:

American Journal of Psychology: Traffic deaths and superstition on Friday the 13th
British Medical Journal Letters: Friday the 13th: Doubly unlucky
British Medical Journal: The Hound of the Baskervilles effect?
Zeitschrift für Anomalistik: Die Folgen von ?Freitag, dem 13.” auf das Unfallgeschehen in Deutschland

Powered by Labrador CMS