Bang Nes slår et slag for hverdagsgleden som ligger rett framfor oss for de aller fleste, hvis vi bare flytter blikket noe.

Hva er det som gir oss glede i hverdagen?

PODCAST: – Vi er flokkdyr og trenger hverandre. Vi trenger å føle at vi har verdi, men også bidra med verdi, sier psykolog og forsker Ragnhild Bang Nes.

– Strategisk lykkejakt henger sammen med en mindre tendens til å bli lykkelige og glad. Vi blir så selvfokuserte. For lykke og glede er ofte å finne i relasjoner til andre og når man blir opptatt av seg selv tar man blikket bort fra de andre.

Det forteller Ragnhild Bang Nes, psykolog og forsker på livskvalitet på Folkehelseinstituttet i siste episode av podkasten Barnløs på godt og vondt.

– Vi tenker at lykken ligger i andre kilder enn der den egentlig ligger, forteller Bang Nes videre. Hun mener vi har for høye forventninger, og det er sikkert mange som kjenner seg igjen i tanken om at bare jeg får til det, eller får den jobben eller kanskje den nye bilen, da skal jeg bli lykkelig.

Hverdagsgleden fem om dagen

Som på samme måte som fem om dagen når det gjelder frukt og grønt, forteller Bang Nes at en gruppe forskere i Storbritannia har kommet frem til hverdagsgledens fem om dagen.

– Dette er de fem viktigste temaene eller aktivitetene som gir folk flest glede, forklarer hun. Det å knytte bånd er kanskje den aller viktigste.

– Vi er flokkdyr og trenger hverandre. Vi trenger å føle at vi har verdi, men også bidra med verdi.

Bang Nes slår et slag for hverdagsgleden som ligger rett framfor oss for de aller fleste, hvis vi bare flytter blikket noe.

– Det å minne om at det er så mye godt som er like rundt hjørnet det synes jeg er fint, sier hun.

I faglig sammenheng bruker hun begrepet livskvalitet.

– Et godt liv avhenger av mange ulike typer positive opplevelser. Ikke bare følelsesmessige opplevelser, men gode betingelser, rettferdige levevilkår. Det handler om å kunne ha det bra og å fungere godt, forklarer Bang Nes.

Et menneskeløst samfunn kan koste oss dyrt

Ragnhild Bang Nes forteller om forskeren Susan Pinker som har sett på hva som gir oss lange og gode liv. Noe overraskende er det at det ikke er de nære relasjonene som troner øverst.

– Det er de løsere relasjonene som er det viktigste, forteller hun.

– Det trenger ikke å være de aller nærmeste.

Derfor mener hun at vi bør gjenskape småprat samfunnet og droppe effektiviseringen.

– Selvbetjeningskasser kan bli kostbart i den andre enden. Det kan koste dyrt i forhold til dårlige livskvalitet, sier Bang Nes.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Om podcasten

Kunnskap og åpenhet om barnløshet til de som kjenner seg igjen og til alle andre. Alle vet vi om noen som ikke har barn, men sjelden historiene bak. Dette temaet må vi kunne snakke åpent om! Selv har jeg strevd med å få barn i ti år. I denne podcasten intervjues forskere, folk som reflekterer og andre som deler sine egne erfaringer. Vi lever i et samfunn som er veldig familiesentrert og det å ikke ha barn kan føre til et utenforskap. Jeg vil bidra til å fjerne fordommer, forventninger og tabuer. En hjelp til deg som strever med å få barn og økt innsikt om et sårbart, viktig og samfunnsaktuelt tema til alle dere andre.

Podcasten finnes også på Podbean.

Powered by Labrador CMS