Antibiotikaresistens og feilbruk av antibiotika utgjør en helsetrussel for hele verdens befolkning, mens vi i Norge har en unik situasjon for mennesker og produksjonsdyr.
Veterinærinstituttet overvåker på oppdrag fra Mattilsynet antibiotikaresistens i mikrober fra fôr, dyr og næringsmidler i prosjektet NORM-VET.
Overvåking av antibiotikaresistens blant sykdomsfremkallende bakterier fra mennesker skjer gjennom NORM som koordineres av Mikrobiologisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
Formålet med å overvåke antibiotikaresistens er å få kunnskap om fenomenet, samt følge trender over tid slik at endringer i forekomst eller bakenforliggende mekanismer fanges opp.
Felles rapport om status
Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet har nå lansert en felles rapport som gir en årlig status for antibiotikaresistens og forbruk i Norge hos både dyr og mennesker.
Resultatene fra 2020 bekrefter at situasjonen i Norge er god. Nedgangen i forbruket av antibiotika til produksjonsdyr fortsatte også i 2020.
– Detaljert kunnskap om forekomsten av resistente bakterier hos mennesker, dyr og i mat er viktig for å følge utviklingen av situasjonen. Ikke minst for å kunne sette inn tiltak tidlig dersom det skulle bli aktuelt, sier seniorforsker ved Veterinærinstituttet og prosjektleder for NORM-VET Anne Margrete Urdahl.
Koronapandemien og antibiotikaresistens
Men hvordan har koronapandemien og kraftige tiltak som nedstenging og reiserestriksjoner påvirket situasjonen? Hvordan har covid-19 påvirket forbruk av antibiotika eller resistensutvikling på landbrukssiden i Norge?
Anne Margrete Urdahl fra Veterinærinstituttet og NORM-leder Gunnar Skov Simonsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge og Folkehelseinstituttet er gjester i vår episode av VETpodden. Her får du en god oppdatering på resistenssituasjonen i Norge.