En studie fra 2006 slår fast at det å ejakulere minimum 21 ganger per måned reduserer risikoen for å få prostatakreft. (Foto: Shutterstock / NTB Scanpix)
– Vi må framsnakke runking for å forebygge prostatakreft
Visste du et en håndjager kan forlenge livet? Forskning viser faktisk at jo oftere, jo bedre. Likevel snakker vi sjelden om det, mener sexolog.
Hvert år får 5000 menn i Norge prostatakreft. Dette er den vanligste kreftformen av alle og rammer bare menn. Antall tilfeller øker fra år til år og er aller mest vanlig blant eldre menn.
En internasjonal studie fra 2016, som omhandler risikoreduserende faktorer for menn og prostatakreft, slår fast at løsningen på å redusere prostatakreft er onani.
Og ikke bare det – jo hyppigere du gjør det, jo bedre er sjansene for å leve lenger. Studien slår nemlig fast at det å ejakulere minimum 21 ganger per måned reduserer risikoen for å få prostatakreft.
– Men dette blir underkommunisert. Og det er veldig uheldig, sier universitetslektor og sexolog Victor Valderaune ved Nord universitet.
– Dette burde blitt gjort kjent overalt, både på skoler og på arbeidsplassene. Og ikke minst burde det vært gjort lett synlig på alle legesenter, sier Valderaune.
Lite kjent i fagmiljøene
Og sexologen har et poeng. For selv om studien allerede er to år gammel, får vi inntrykk av at den er relativt ukjent også innad i fagmiljøene.
– En artikkel publisert i fagtidsskriftet European Urology kan vi selvsagt ikke se bort fra. Men det har likevel vært lite fokus på ejakulasjonsfrekvens som forebyggende faktor i forhold til prostatakreft i det urologiske miljø, sier Karsten Vada, overlege på urologisk seksjon ved kirurgisk avdeling i Helse Nord-Trøndelag.
– Det er så vidt jeg kan se ikke nevnt som mulig forebyggende faktor i Nasjonalt handlingsprogram for prostatakreft. Og i UpToDate, som er en mye brukt litteraturkilde blant urologer, nevnes det ikke som en mulig faktor før «langt uti», og heller ikke her kommer man med noen konkrete anbefalinger, sier Vada.
Fortsatt skambelagt
Sexolog Valderaune opplever at både onani i seg selv og det å prate om det fortsatt er skambelagt. I alle fall når det kommer til å snakke om at man gjør det selv.
– For de fleste så er jo det en veldig privat øvelse, og slike ting har det med å bli spøkt om. Det at vi spøker om ting som er skambelagt, gjør nok at det blir litt mer ufarlig. Skammen har de fleste med seg fra egen barndom, hvor vår kultur har en merkelapp på dette som gjør det vanskelig å bli av med, sier han.
Helt fra den tida da onani var en av hovedårsakene til innleggelse på sinnssykehus, har dette, ifølge sexologen, vært preget av en forestilling om at det er farlig og ulovlig.
– Det tar tid for et samfunn å forandre på dette. Om du ser på noen av de offentlige dokumentene om seksualitet, så er det fokus på å hindre unødvendig svangerskap også. I stedet for de positive sidene ved menneskers seksualitet, sier Valderaune.
De positive sidene ved onani
Sexologen stiller spørsmål ved hvorfor dette ikke er bedre kjent.
– Vi publiserer jo alt om positive effekter på helse og medisin ellers også. Hvor mye fokus er det ikke på trening og helse?
– Det burde være et langt større fokus også på seksualitet og helse. De positive sidene ved å onanere, eller utforske seg selv, er jo store. For ungdom som skal debutere seksuelt er det viktig at de er i stand til å kunne si noe om hva de liker og ikke liker når de skal ut i den vide verden.
– Ikke minst har onani, sex og samleie i alle former i positiv forstand, stor innvirkning på psyke, stress og selvfølelse, sier Valderaune.
Fem råd for å forebygge prostatakreft:
Ifølge Kreftforeningen finnes det ingen garanti for å unngå kreft. Men de har likevel noen råd som er positive i forhold til forebygging.
- Spis sunt og variert: Et kosthold rikt på frukt og grønnsaker er bra for kroppen og forebygger ikke bare kreft, men også hjerte- og karsykdommer m.m.
- Begrens alkoholforbruket: to alkoholenheter per dag er nok.
- Unngå å bli overvektig: Overvektige mennesker har i vår del av verden en større risiko for både kroniske sykdommer og kreft generelt.
- Hold deg i fysisk aktivitet: Menn som er fysisk aktive, får sjeldnere konstatert prostatakreft med spredning enn de som ikke er det.
- Stump røyken: All bruk av tobakk er helseskadelig, og det er påvist sammenheng mellom røyk og forekomst av en lang rekke forskjellige kreftformer.
Og har du flere i nær familie som har eller har hatt prostatakreft, bør du være på vakt og gå tidlig til kontroll.
– Har du en betydelig familiær overhyppighet, lønner det seg å oppsøke lege og be om såkalt screening allerede tidlig i 40-årsalderen, sier Vada.
Referanse:
Jennifer R. Rider m.fl: Ejaculation Frequency and Risk of Prostate Cancer: Updated Results with an Additional Decade of Follow-up. European Urology. 2016. DOI: https://doi.org/10.1016/j.eururo.2016.03.027