Det beste bildet av 2I/Borisov er tatt av Hubble Space Telescope. (Foto: NASA, ESA og D. Jewitt (UCLA))
Nytt besøk fra et fremmed solsystem
En komet fra det ytre rom suser i dette øyeblikk igjennom solsystemet vårt. Dette er den andre gjesten utenfra som noensinne er observert.
IngridSpildejournalist
Publisert
Det var en amatørastronom som først oppdaget den.
Den 30. august i år la Gennady Borisov fra Krim merke til et nytt lyspunkt på himmelen. Og etter ei uke med intens glaning fra både amatører og profesjonelle, var konklusjonen klar:
Det ser ut til å være snakk om en komet. Men farten og banen peker mot at dette ikke er snakk om en vanlig komet.
Utenfra solsystemet
Alle kometene vi har studert før, stammer fra Kuiperbeltet, en ansamling is og støv som svever rundt utenfor planetene i solsystemet. Eller muligens fra Oortskyen, et lignende skall av skrot som muligens befinner seg et lysår fra sola.
Men den nye gjesten, 2I/Borisov, ser ut til å komme fra enda fjernere strøk, for eksempel fra et annet solsystem der ute.
Det betyr at dette er den andre gjesten fra det ytre rom som vi har oppdaget.
Det sigarformede steinlignende objektet lignet ingenting vi tidligere har observert, og beveget seg også på en rar måte. Så rar at en anerkjent Harvard-professor luftet muligheten for at det kunne være snakk om en farkost fra en annen sivilisasjon.
2I/Borisov er derimot av et helt annet kaliber. Den ligner mer på en klassisk komet, med hale og en sky av støv rundt kjernen.
– Det er en gåte hvorfor de to er så forskjellige, sier David Jewitt University of California, Los Angeles, ifølge en nyhetsmelding fra NASA.
Ligner våre egne kometer
Jewitt leder teamet som har brukt romteleskopet Hubble til å studere kometen. De skal også gjøre flere observasjoner før 2I/Borisov forlater solsystemet for alltid.
For alle egenskaper ved den fremmede kometen, som kjemisk sammensetning og struktur, vil gi oss hint om forholdene i solsystemet den en gang ble lagd i. Foreløpig er det mest bemerkelsesverdige ved 2I/Borisov kanskje hvor lite bemerkelsesverdig den framstår. Gjesten ligner svært mye på våre egne kometer.
Om den er typisk for kometer fra det ytre rom, er derimot ikke godt å si. Vi har tross alt bare to eksempler å dømme fra.
Men etter all sannsynlighet kommer det til å bli flere, skriver ESA. En tidligere studie antyder at tusenvis av slike gjester til enhver tid ramler igjennom solsystemet vårt.
Annonse
Med stadig bedre utstyr, og tida til hjelp, vil vi forhåpentligvis oppdage mange flere av dem i åra som kommer.