Annonse
Restene etter Must Farm. Du kan tydelig se pålene som husene sto på for rundt 3000 år siden. (Bilde: D. Webb/Knight et al./Antiquity)

Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden. Men den ble forlatt etter bare ett år

En brann ødela det lille samfunnet, men allikevel er dette de best bevarte forhistoriske husene i Storbritannia.

Publisert

Det kalles Must Farm, og bosetningen har vært under utgravning helt siden midten av 2000-tallet.

Funnet består av fem runde hus som sto på påler ved en grunn kanal som fantes i dette området for rundt 3000 år siden. På grunn av gunstige forhold i kanalbunnen, er både restene av bygningene og gjenstandene på stedet ekstremt godt bevart.

Et av de eldste, best bevarte hjulene i Europa er funnet her.

Nå går en forskergruppe gjennom hva de har funnet etter ti år med utgravninger. Forskningen er beskrevet i tidsskriftet Antiquity.

Dateringer av stedet viser at det var bebodd en gang mellom 1100 og 800 f.Kr.

(Funnstedet ligger rett ved et stort steinbrudd i midt-England)

Must Farm

Forskerne finner mange spor etter dagliglivet til folk som levde her for mer enn 3000 år siden.

Vanligvis overlever ikke tre, tekstiler eller andre ting så lenge, men Must Farm ble begravd i sedimenter nesten helt uten oksygen. Dette gjør at materialene ikke har blitt brutt ned.

Sannsynligvis var husene i bruk bare i en kort periode. Hele bosetningen ser ut til å ha rast sammen etter en stor brann. Denne brannen var så omfattende at forskerne tror bygningene ble så skadet at de ble forlatt.

Og folk bodde der kanskje ikke mer enn et års tid, ifølge forskerne.

Noen av funnene fra Must Farm. Det øverste er hyssing eller garn som er tvunnet rundt en trepinne, og nederst ser du en øks. (Bilde :D. Webb/Knight et al./Antiquity)

Storbrann

Selve Must Farm består av fem runde bygg som hang sammen med hverandre. Bygningene sto på påler over vannet og var koblet sammen med gangbroer. Byggene hadde gulv, og konstruksjonene var kraftige nok til å bære solide tak av tre.

Massevis av dagligdagse gjenstander viser hvordan folkene levde der.

Forskerne har funnet deler til vever, keramikk, verktøy og våpen av bronse og rester etter slaktede dyr.

Det er snakk om hundrevis av gjenstander - også glassperler og flere typer tekstiler.

Arkeologer undersøker restene etter et av de runde husene. (Bilde: D. Webb/Knight mfl. / Antiquity)

Det bodde tydeligvis en del folk på Must Farm, men hvordan vet forskerne at bosetningen var så kortlivet?

I de arkeologiske lagene finner de klare spor etter selve konstruksjonen av Must Farm. Trebiter og ødelagte verktøy har blitt funnet under selve konstruksjonen. Men rett over dette laget ligger altså de brannskadde bygningene.

Det virker ikke som om bygningene er reparert eller utvidet. Det har heller ikke bygget seg opp lag som tyder på at folk bodde her lenge.

Analyser av årringer i treet som ble brukt, tyder også på at alt stammer fra den samme årgangen. Forskerne anslår at det ikke tok mer enn ett år før bygningene kollapset som følge av brannen.

Forskerne varsler også at det kommer til å komme flere resultater etter de omfattende utgravningene, og at Must Farm er en helt spesiell mulighet til å få et innblikk i et hverdagsliv for flere tusen år siden.

Sirklene viser hvordan forskerne antar at byggene sto plassert før de brant og ble begravd. (Bilde: V.Herring/Knight et al./Antiquity)

Referanser:

Knight mfl: The Must Farm pile-dwelling settlement. Antiquity, 2019. DOI: 10.17863/CAM.39813. Sammendrag

Powered by Labrador CMS