Doen kan skimtes nede i utgravningen, som en hvit stein med hull.

Denne 2.700 år gamle doen i Jerusalem kan fortelle om plager hos de som brukte den

Selv om de var velstående, hadde de fortsatt problemer.

Utedoen er laget av kalkstein, og arkeologer antar at den ble brukt på samme måte som doene vi bruker i dag.

Den ble funnet under utgravninger mellom 2019 og 2020 ved en stor prakteiendom i Jerusalem. Eiendommen kalles Armon Hanatziv og ligger i dagens Sør-Jerusalem.

Palasset ble bygget i perioden som kalles Det første tempelet, som viser til Salomos tempel. Det var et gudshus og religiøst sentrum i Jerusalem fram til det ble ødelagt av babylonerne rundt år 580 f.Kr.

Slik ser det ut i Jerusalem i dag, der hvor templene skal ha ligget.

Dateringer av blant annet keramikk og utforming plasserer denne villaen på 600-tallet f.Kr., ifølge den israelske avisen Haaretz.

Men, de hadde også utedo ved dette palasset. Dette er et spesielt funn, blant annet fordi private toaletter er svært sjeldne fra denne tidsperioden, ifølge en ny studie om funnet.

I Israel og Palestina-området har det bare blitt funnet tre andre doer fra perioden fra rundt 1500 f.Kr. , og alle er funnet ved store eiendommer.

– Kun de rike hadde råd til toaletter, sier arkeologen Yaakov Billig, ifølge avisa The Times of Israel.

Avfallet havnet i en beholder under doen. Den israelske arkeologen Dafna Langgut har undersøkt disse restene og har avdekket hva slags plager dogjestene kunne hatt.

Parasitter

Langgut fant parasitt-egg, ifølge studien om funnet, som er publisert i tidsskriftet International Journal of Paleopathology. Minst fire forskjellige arter parasitter som lever i tarmene hos mennesker ble funnet.

Det er snakk om blant annet barnemark og en bendelorm-art som folk kan få fra storfe- eller svinekjøtt.

De som brukte denne doen, hadde sannsynligvis spist dårlig stekt kjøtt. Selv om de sannsynligvis var blant de rikeste i samfunnet, bar de fortsatt på parasitter som sannsynligvis var svært utbredt.

Det tyder også på dårlig hygiene og forskeren mener at toalettanlegget også kan ha spredt parasitter.

Selv om det var et privat do-anlegg, var det fortsatt ganske primitivt, og det var ikke koblet til noe kloakksystem.

Men det finnes eksempler på fungerende kloakk som er mye eldre enn den israelske utedoen. De første kloakkrørene ble kanskje lagt på Kreta allerede 3.000 år f.kr., av den minoiske kulturen. Kulturen er nå mest kjent for Knossos-palasset, som er delvis restaurert.

Her har arkeologer funnet noen av de første eksemplene på kloakkrør, ifølge denne 2014-studien av kloakk gjennom historien, publisert i tidsskriftet Sustainability.

En rekke med romerske doer.

Men det mest kjente, eldgamle kloakkanlegget finner vi i Roma. Romerne bygde ut et stort nettverk av akvedukter og rør som fraktet kloakken vekk fra byen. Det skal ha stått ferdig rundt 200 f.Kr. Den romerske kloakken kan også være med på å fortelle den turbulente historien om riket, som du kan lese mer om her.

Det kan fortsatt ha vært mange romere med parasitter, på tross av de mer sofistikerte fasilitetene, ifølge The Atlantic.

Referanse:

Langgut: Mid-7th century BC human parasite remains from Jerusalem. International Journal of Paleopathology, 2022. DOI: 10.1016/j.ijpp.2021.10.005. Sammendrag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS