Annonse
Disse tennene tilhørte antakeligvis Ajpach' Waal - en diplomat som levde i Mayasamfunnet for 1300 år siden. Legg merke til at noen av tennene er boret hull i - og fylt med verdifulle materialer. Det var et statussymbol.

Da maya-diplomaten døde før fylte 50, hadde han pådratt seg en idrettsskade, tannkjøttsykdom og leddgikt

Han ble født av eliteforeldre og hadde gode forutsetninger. Men en studie tyder på at høy status ikke var noen garanti for et liv i sus og dus for 1300 år siden.

Publisert

Han var viktig og privilegert, men levde tøft. Og da han døde, var ikke graven hans noe å skryte av - sammenlignet med andre elitefolk, i alle fall.

Ajpach’ Waal var navnet på mayamannen vi snakker om her. Han levde for om lag 1300 år siden.

Som barn led han av feilernæring eller sykdom, ifølge en pressemelding fra University of California.

Arkeologer derfra kom over en trapp utsmykket med hieroglyfer, altså tegn, under utgravninger i El Palmar i Mexico. El Palmar var en liten mayalandsby. Funnene er omtalt i en studie publisert i tidsskriftet Latin American Antiquity.

Hieroglyfer i sten i en landsby i Guatemala.

Trappen leder opp til en plattform som forskerne mener var brukt til seremonier.

Hieroglyfer fortalte deler av en livshistorie

Etter å ha tolket skrift-tegnene i trappen kom forskerne kom frem til en ganske detaljert beskrivelse av deler av Ajpach' Waals liv.

Juni i år 726 skal Ajpach’ Waal ha dratt over 56 mil, til Honduras. Der møtte han kongen av mayabyen Copán.

Formålet med reisen var et møte for å danne en allianse mellom kongen av Copán og kongen av en annen by, Calakmul, som ligger nært El Palmar, der Ajpach’ Waal selv holdt til.

Men hvorfor skulle han delta på et slikt møte?

Diplomat fra en statusfamilie

En viktig del av historien er at Ajpach’ Waal var diplomat. Med en slik posisjon hadde han høy status.

Diplomatrollen skal forfedrene på farssiden hatt gjennom generasjoner, ifølge studien. Forskerne mener at også moren hans kom fra en elitefamilie.

Ajpach' Waal var åpenbart ingen hvem som helst.

Og møtet mellom han og de to kongene formet en ganske usannsynlig allianse mellom to dynastier.

Plattformer ikke for hvermannsen

Trappen som ga forskerne svar om livet til diplomaten i mayasamfunnet, ledet altså opp til en plattform.

Det finnes flere eksempler på plattformer som ble bygget av mayafolkene.

I 2020 skrev forskning.no om en enorm plattform bygget av mayaene. Den skal ha vært 1400 meter lang og 400 meter bred – og ruvet 10-15 meter over området rundt. Noen forskere som kommenterte funnet mente at plattformen antagelig ble brukt til astronomi.

Men – plattformen i El Palmar er annerledes. Forskerne tror den tilhørte Ajpach’ Waal. De tror også den fungerte som en slags teaterscene, der spektakulære ritualer fant sted foran et publikum.

Bygget Waal et teater til ære for seg selv?

Men det ser ikke ut til at lederen i El Palmar bygde plattformen til ære for diplomaten. Og bare innflytelsesrike personer kunne bygge en slik plattform selv.

Arkeologene sier at den antakeligvis ble påbegynt bare tre måneders tid etter møtet som forente de to kongene og deres dynastier. Mye tyder på at oppdraget i Honduras var en stor bragd, som Waal selv ikke var rent lite stolt over.

Under gulvet i et tempel ved siden av plattformen fant arkeologene en grav. Tilsynelatende tilhørte den eieren av byggverket. De mener personen ble gravlagt samtidig som trappen med hieroglyfene ble bygget i år 726. Arkeologene tror graven tilhører Ajpach’ Waal selv – eller muligens faren hans.

Men noe er litt underlig. Graven står ikke helt i stil til historien om livet hans, slik den blir fortalt via hieroglyfene i trappen.

I graven var det to dekorerte keramikk-krukker. Men det var også alt den døde fikk med seg over til det neste livet, til forskjell fra andre elitegraver fra mayatiden.

- Livet hans var ikke som vi trodde basert på hieroglyfene. Mange vil ha det til at eliten bare nøt livet. Sannheten er som regel mer kompleks, konstaterer Kenichiro Tsukamoto, en av arkeologene bak studien.

Mannen var antagelig mellom 35 og 50 år gammel da han døde. Og han bar preg av et røft liv.

Mange plager

De øvre tennene fra hjørnetann til hjørnetann var boret gjennom for å gjøre plass til implantater av pyritt – også kalt svovelkis – og jade. I noen geografiske områder var slike implantater med verdifulle materialer viktige statussymboler.

Boringen gjennom tennene var åpenbart en smertefull prosess, og ble gjerne gjennomført i løpet av puberteten. Forskerne tenker seg at Ajpach’ Waal kan ha fått sine implantater samtidig som han tok over stafettpinnen og arvet sin fars diplomat-tittel.

En annen observasjon arkeologene gjorde var at skallen hans var noe flatklemt i bakhodet. Det må ha skjedd ved at hodet ble klemt inn med en flat gjenstand mens han var spedbarn. For mayaene var det å ha et flatere hode sett på som attraktivt.

Ellers led han en periode av periostitt i armene, en betennelse i vevet rundt knoklene. Hodeskallen var noe porøs og bar preg av at mannen var underernært eller syk tidlig i livet. Det tyder på at elitestatus ikke var noen garanti for tilgang til nok næringsrik mat.

Idrettsskade og leddgikt

Kanskje drev Waal med ballsport. Et av leggbenene hans bar preg av å ha vært brukket – typisk for moderne atleter som spiller fotball eller rugby. Hieroglyfene talte for det samme.

Ellers hadde han en tannkjøttsykdom som gjorde at han mistet mange tenner.

Og så fikk han leddgikt i både hender, høyre albue, venstre kne, venstre ankel, og begge føttene etter hvert som han dro på årene. Og han ble altså maksimum 50 år.

Forskerne tror at arbeidet Waal gjorde med å bære en stokk med et banner på, samt kneling på de høye herrers plattformer, satte sine spor. En slags yrkesskade.

Alliansen ble revet i filler

Ikke nok med det. Ti år etter at Ajpach’ Waal hadde ordnet alliansen mellom Copán og Calakmul, ble kongen av Copán halshugd av en underordnet.

Omtrent samtidig ble Calakmul overtatt av et rivaliserende dynasti. Det gikk antakeligvis hardt utover økonomien også i El Palmar.

Samtidig mener forskerne at graven er fra samme år som Ajpach' Waal skapte allianse mellom de to dynastiene.

Hvis det var han som ble gravlagt her, og årstallet stemmer - kanskje han likevel ikke rakk å oppleve splittelsen av alliansen? Eller er det Ajpach' Waals far arkeologene fant?

Referanse:

Cerezo-Román, J., & Tsukamoto, K. (2021). The Life Course of a Standard-Bearer: A Nonroyal Elite Burial at the Maya Archaeological Site of El Palmar, Mexico. Latin American Antiquity, 1-18. doi:10.1017/laq.2020.96

Powered by Labrador CMS