Kensington-steinen er utstilt på museum i Alexandria, Minnesota, USA. Den veier 92 kilo og har runer foran og på sidene. (Foto: Mauricio Valle, Wikimedia, Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0))
Kensington-steinen er utstilt på museum i Alexandria, Minnesota, USA. Den veier 92 kilo og har runer foran og på sidene. (Foto: Mauricio Valle, Wikimedia, Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0))

Omstridt runestein blir TV-serie

Den svenske skuespilleren Peter Stormare graver dypt i en sak som har vakt store følelser i USA.

Stormare både produserer og regisserer dokumentarserien «The American Runestone», som tar utgangspunkt i historien om Kensingtonsteinen – en runestein oppdaget av den svenske emigranten Olof Öhman i Minnesota på slutten av 1800-tallet.

Er inskripsjonene på steinen ekte, tyder det på at svensker og nordmenn var i Minnesota allerede på 1300-tallet. Men av de mange ekspertene, forskerne, geologene og lingvistene som har undersøkt steinen, har de aller fleste avvist den som en forfalskning.

Alle omstendighetene rundt steinen er ikke «hogd i stein» – og derfor er Stormare fascinert.

Ble ledd av

– Det er blitt hevdet at Olof Öhman laget runesteinen selv, men det er bevist at den hadde ligget under et tre i lang tid før han utvandret fra Sverige. Familien hans ble utsatt for latter, spott og spe – og det sluttet med at to av ungene hans tok livet av seg, sier Peter Stormare til TT.

Olof Öhman kom fra en by som ligger nær området i Hälsingland hvor Peter Stormare selv vokste opp. Skuespilleren beskriver hvordan det føltes som om Olof Öhman og kona hans var nærværende da han selv tok runesteinen i øyesyn på et museum i Minnesota.

– Det er 100 år mellom våre fødsler, og 100 år mellom våre utvandringer, sier USA-bosatte Stormare. Som da han kom over et bilde av nevnte Öhman mente å se en likhet med seg selv.

Klar i 2020

«The American Runestone» får premiere på Viaplay i 2020. Det er allerede klart at det kommer til å bli to sesonger. På spørsmål om Olof Öhman får oppreising i Stormares serie, svarer han:

– Til en viss grad håper jeg det. Et av barnebarna hans forteller i serien at det fortsatt er mange som mener at farfaren hans laget runesteinen – selv om det er teknisk umulig.

Powered by Labrador CMS