Annonse

Sannheten skal fram om omstridt runestein

Norske og svenske oppdagelsesreisende kom til Amerika 130 år før Christofer Columbus. Tunge bevis i form av en 90-kilos runestein kom med fly til Sverige fra USA torsdag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.


Kensingtonsteinen med sine innriss stilles ut på Historisk museum i Stockholm, der eksperter skal utrede om runene virkelig er 650 år gamle.

Kensingtonsteinen er omstridt og de fleste tror den er en forfalskning. De siste 100 år har den til tider skapt svært sterke følelser i USA. I Sverige og Norden har man hittil vanligvis betraktet runesteinen som en bløff.

Penger og prestisje

Men nye funn gjør nå anklagene om forfalskning mer usikre. Det er en av grunnene til at Historisk museum nå satser flere hundre tusen kroner og enda mer verdifull prestisje på utstillingen, som åpner onsdag 22. oktober.

Det er jo litt pinlig å stille ut en forfalskning.

Steinen ble funnet i 1898 i Minnesota av bonden Olof Ohman (Öhman) som kom fra Hälsingland. Han ble lenge utpekt som forfalsker. Til slutt ble han så lei av dette at han brukte steinen som trapp til huset sitt. Takk og pris vendte han runene mot bakken.

Etter sin død kan Ohman få sin oppreisning når Historisk museum undersøker steinens runer og geologiske sammensetning. Det fins i dag avanserte metoder som kan gi nye svar på det sentrale spørsmålet om runenes alder.

Amerikas oppdagere

Amerika ble oppdaget av urinnvånerne som vandret over landtungen fra Asia til det nåværende Alaska for kanskje 20 000 år siden.

Deretter kom muligens den irske munken Brendan rundt år 500, hevder irlenderne.

Rundt år 1000 kom Leiv Erikssons vikinger fra Norge og Grønland dit og forsøkte å kolonisere en del av Newfoundland i Canada. De ble drevet bort av urbefolkningen.

Ifølge Kensingtonsteinen var de neste besøkende 22 nordmenn og åtte personer fra Götaland i Sverige.

Runesteinen er det eneste sporet de i så fall etterlot seg. Steinens ekthet er omdiskutert og nå skal nordiske forskere slå fast om den er ekte eller ikke.

Først i 1492 dukket Christofer Columbus opp og fikk æren av å være Amerikas oppdager på tross av at han aldri satt sin fot på det amerikanske fastlandet.

Bemerkelsesverdige opplysninger

Ohman fortalte at han fant steinen infiltrert i røttene til et tre da han pløyde på gården sin i Kensington. Da han tittet nærmere på den la han merke til runene. Det er blitt gjort mange tidlige og feilaktige tolkninger av dem. Historisk museum har nå gjort følgende bemerkelsesverdige teksttolkning:

-Åtte göter og 22 nordmenn på denne oppdagelsesferden til Vinland i (?) vest. Vi hadde leir ved to (?) en dagsreise nordover fra denne steinen. Vi var og fisket en dag. Etter vi kom hjem fant vi ti menn røde av blod og død. Ave Maria. Frels oss fra det onde. Det er ti menn ved havet for å se etter vårt skip fjorten dagers reise fra denne øy. År 1362”.

Alt omstridt

Nesten alle runene på steinen er omstridte, men skal nå granskes av nordiske eksperter som kommer til Stockholm. Uenighet og iblant uvitenhet om runer har gjort at det er blitt satt spørsmålstegn ved deres ekthet.

På den annen side er det tvilsomt at Ohman hadde inngående kunnskap om tolkning av runer. Runene på steinen handler blant annet om en øy. På 1300-tallet lå trolig dagens Kensington på en øy, noe som Ohman ganske sikkert ikke visste om ettersom han hadde ryddet fast mark.

Den amerikanske steineksperten Scott Walter har gransket steinen og kommet fram til at runene har vært utsatt for vær og vind i flere hundre år. Det taler for at den kan være mye eldre enn 100 år og dermed ekte.

Det ser ut til at Ohman har gjort runene klarere ved å risse i dem med en spiker, noe som har bidratt til anklager om at det var en forfalskning.

Nytteløst nødrop

Walter har også funnet merker på steinens bakside som kan ha kommet fra trerøttene som ifølge Ohmans beskrivelse hadde slynget seg rundt den.

Det taler mot at steinen skal være ekte at runene sies å ha blitt inntegnet når tilbakevendende fiskere finner ti reisekamerater skalpert av indianere. Det er trolig ikke rett tidspunkt å finne en passende stein og møysommelig hogge ut et nødrop. Runeskrift hadde praktisk talt opphørt i Norden på 1300-tallet.

Det fins opplysninger om at den svensk-norske kongen Magnus Eriksson noen år tidligere hadde sendt ut en ekspedisjon for å finne ut hva som var skjedd med hans besittelser på Grønland.

Runetegnerne bak Kensingtonsteinen kan være restene av denne ekspedisjonen som forvillet seg til Amerikas indre via Hudson Bay eller de store innsjøene.

(NTB)

Les mer…

Debunking the Kensington Stone Mystery
The Kensington Runestone

Powered by Labrador CMS