En verden av forfalskninger

Piltdownmannen og Kensingtonsteinen utgjør bare en liten brøkdel av alt det juks og fanteri som opp gjennom tidene har vært presentert som ekte minner fra forhistorien.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Verdens første paleontologiske svindel var antagelig “Professor Behringers lyvesteiner” fra 1726. Den arme professor ble ført bak lyset at alt fra fossile frosker til fossile stjerner!

De påstått fossile restene av en kjempe - The Cardif Giant - vakte enorm oppsikt da han ble funnet i staten New York i 1869. Sirkusmannen P.T. Barnum kjøpte ham og tjente gode penger.

Kreativ bevisførsel

Kensingtonsteinen er ikke enestående. Det finnes knapt en landsdel i et europeisk land som ikke har en tapt stamme i Amerika. Dette har ført til kreative forsøk på bevisførsel.

Visse indianerstammer bygde hauger, “mounds” som europeerne mente var for avanserte til at de kunne ha indiansk opphav. I disse haugene “fant” man ofte steintavler med “bevis” på at for eksempel Israels tapte stamme hadde vært på besøk. En kjent sak er den såkalte Davenport conspiracy fra sent på 1800-tallet.

Hillborne Cresson var en amerikansk arkeolog som syntes det var trist at man ikke fant like flott steinalderkunst i Amerika som i Europa. Han lagde derfor sin egen. Funnet av Holly Oak-mammuten i 1889 endte med at han skjøt seg i vanære?

Skrumpende historie

I 2002 skrev jeg følgende på forskning.no “Det er harde tider for japansk arkeologi. På et par år har japansk forhistorie skrumpet fra imponerende 600 000 til skarve 35 000 år. Og arkeologene? Først blir de avslørt som svindlere, dernest henger de seg eller legger seg inn på psykiatriske institusjoner. “

Fra nyere tid kjenner vi også funnet av kista til Jakob, sønn av Josef, bror av Jesus i 2002 - det første håndfaste bevis på Jesu eksistens.

Mannen bak forfalskningen hadde, som de fleste nevnt over, gjort det til en lidenskap å lage sin egen versjon av fortiden.

Hitlers dagbøker

"Hitlers falske navnetrek vakte oppsikt - sammen med resten av hans 'dagbøker'"
"Hitlers falske navnetrek vakte oppsikt - sammen med resten av hans 'dagbøker'"

Nevnes bør også litterære svindler som funnet av Hitlers dagbøker i 1983. Funnet ble slått stort opp i pressen, blant annet i Der Stern.

Motivet bak dagbøkene var antagelig økonomisk. Kreasjonisten Ron Wyatt, som også har holdt møter i Norge, har religiøse motiver, når han påstår å ha funnet arkeologiske rester etter Noahs ark, Moses, Jesu kors osv.

"Steinformasjonen til høyre på bildet skal være Noas ark, sier Ron Wyatt"
"Steinformasjonen til høyre på bildet skal være Noas ark, sier Ron Wyatt"

Motivene bak The African-American Baseline Essays er formodentlig de edleste. Dette studiematerialet, beregnet på fargede amerikanske barn, kan fortelle at de gamle egypterne var svarte, oppfant flyet, utviklet evolusjonsteorien, og hadde en eksakt vitenskap om prekognisjon, psykokinese, klarsyn “and other underdeveloped human capabilities”.

I følge samme materiale oppsto også Newtons lover, Kopernicus’ og Galileis astronomi og Francis Bacons vitenskapelige metode i Afrika.

Powered by Labrador CMS