Sibirsk husky er i slekt med hundene som hjalp mennesker med å overleve i barske områder for 10.000 år siden.
(Foto: travelarium.ph / Shutterstock / NTB)
For tusenvis av år siden var hunder så verdifulle at de ble solgt til fjerne folkeslag
Det kan tyde på at hundene var «gull verdt» fordi de kunne hjelpe med å passe husdyr, finne byttedyr og trekke sleder.
Hunden er menneskets beste venn. Slik tenker mange av oss i hvert fall i dag. Men en gang var hunden også ganske praktisk å ha.
En ny studie ledet av forskere fra Københavns Universitet tyder på at hunder sto høyt i høy kurs i Sibir for tusenvis av år siden. Det ble handlet med hunder på tvers av ellers isolerte samfunn.
Den nye studien, som har blitt publisert i tidsskriftet PNAS, er basert på arkeologiske funn, knokler fra fortidens hunder og til og med fra pels på klær i museer.
Ved å analysere hundenes DNA kan forskerne se hvordan hundene har flyttet seg gjennom tusenvis av år.
– Vi kunne se en bevegelse av hunder som antagelig har blitt betraktet som handelsvarer. Hundene var avgjørende for den måten samfunnet fungerte på. Det forklarer også hvorfor hunder ble temmet, sier Tatiana Feuerborn, postdoktor ved Københavns Universitet og hovedforsker bak studien.
Hunde-DNA avslører livet til fortidsfolk
Ifølge den nye studien kan hundene ha hatt så høy verdi at også folkeslag som levde isolert, handlet med dem. De ble i hvert fall blandet med andre raser under møtet med andre befolkninger. Det har skjedd for minst 2000 år siden – men kanskje til og med tusenvis av år tidligere.
– Det var helt sikkert interaksjoner mellom befolkningene i disse områdene, sier Tatiana Feuerborn.
Og det er særlig det som er interessant, mener Mikkel Heide Schierup, professor i bioinformatikk ved Aarhus Universitet.
– Det hjelper oss med å forstå menneskets møter og handel. Jeg synes det er morsomt at man kan bruke hundene til å fortelle hva menneskene har gjort, sier Schierup, som ikke har vært en del av studien.
DNA-et lever videre
Studien viser også at mange nålevende hunder bærer en del av DNA-et til hundene fra Sibir.
– Vi var interessert i å få innsikt i hvordan moderne hunderaser har oppstått. Derfor analyserte vi genomet av 20 sibirske og euroasiatiske steppehunder som levde for mellom 11.000 og 60 år siden, sier Tatiana Feuerborn.
Ved å sammenligne med moderne hunder kunne de rekonstruere den genetiske historien til sibirske hunder.
Forskerne kom fram til at den tidligste innføringen av nytt materiale oppsto for minst 2.000 år siden. Forskerne fant også fram til at moderne hunderaser som samojed og sibirsk husky deler fellestrekk med historiske hunder.
– Mange populære arktiske raser har mange gener fra en slekt som ble etablert for mer enn 9.500 år siden, sier Tatiana Feuerborn.
Hunder var verdifulle – også etter sin død
Studien viser at hunder også var verdifulle etter sin død. Det viser de DNA-analyser som har blitt gjort av hundepels på klær som er stilt ut ved museer.
Pelsen har vært viktig for mennesker i kampen for å overleve.
På Grønland blir trekkhunder fortsatt brukt, mens gjeterhunder i Sibir holder orden på reinsdyrene.
Referanse:
Tatiana R. Feuerborn mfl.: Modern Siberian dog ancestry was shaped by several thousand years of Eurasian-wide trade and human dispersal. PNAS, 2021. DOI: 10.1073/pnas.2100338118
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?