Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Polarinstitutt - les mer.

Per Savio fra Sør-Varanger ble som tjueenåring med som hundepasser på «Southern Cross»-ekspedisjon til Antarktis.

Hvem var samen Per Savio?

Les historien om samen som fikk en viktig rolle på en ekspedisjon til Antarktis.

I Lysgården på Framsenteret i Tromsø kan vi beskue det som mest sannsynlig er verdens største portrett av en same. Bildet er 13 meter høyt og 4 meter bredt og laget på perforerte aluminiumsplater av kunstneren Anne-Karin Furunes.

Mannen på bildet heter Per Saivo og sender et intenst blikk ut i rommet. Han er iført kofte og har ski på beina, mens han står på isen, i Antarktis, med noen hunder i nærheten.

Katri Somby (t.v.) og Ann Kristin Balto fortalte nylig om Per Savio under Samisk språkuke.

Fra vidda til isødet i sør

Per Savio var samen fra Sør-Varanger som tjueenåring dro på det som ble tidenes første overvintring i Antarktis, med Carsten Borchgrevinks Southern Cross-ekspedisjon. Med på reisen var også den unge samen Ole Must.

– Guttene ble hyret inn for å ha ansvaret for hundene, forteller bildearkivar Ann Kristin Balto ved Norsk Polarinstitutt.

Men det viste seg straks at ungguttene fikk mer ansvar. Ikke minst spilte de en avgjørende rolle for at ekspedisjonen gikk så bra som den gjorde.

– Samene hadde kunnskap som gjorde de rustet til å takle tøffe værforhold i arktiske strøk. Ikke minst kunne de gå på ski, forteller historiker og journalist Katri Somby.

Samene skal ha blitt rekruttert til turen av broren til ekspedisjonens lege, som arbeidet i Kirkenes.

Per Savio (til høyre), Ole Must og to andre fra ekspedisjonen i Antarktis.

Hadde verdifull kunnskap

De unge samene kunne både sy varme skinnklær og skaller, og de hadde kjennskap til hvordan håndtere snø, vær og vind. De behersket ferdigheter som å ta seg fram med ski på beina, både med og uten hunder, i mørketid og bitende kulde.

Dette var gull verdt for ekspedisjonen, som hadde storslagne mål om å finne den magnetiske sørpol og om mulig gjøre et fremstøt mot selve polpunktet.

Men samenes kløkt til tross, ferden sørover på kloden har også elementer av stor dramatikk.

De første som overnattet på kontinentet

Ekspedisjonen med «Southern Cross» foregikk i årene 1898–1900 og seilte under engelsk flagg. Mannskapet på 31 personer var i hovedsak norske, ledet av polarforskeren Carsten Borchgrevink fra Christiania.

Vel fremme i Antarktis overnattet Per Savio og Ole Must på kontinentet, som de aller første i verden. Dette skal ha skjedd ved et uhell og før ekspedisjonen hadde funnet en egnet plass for overvintring.

Foranledningen var at da guttene var ute med hundene, blåste det opp til storm, og skipet ble nødt til å legge ut mot åpent hav for å ri av stormen.

Savio og Must ble værende igjen på land med hundene. Dermed ble ungguttene de første som var over natten på kontinentet.

Hele ekspedisjonen 17.februar 1900. Samme dag skal Borchgrevink, Colbeck og Savio ha dratt innover isen og satte rekord nærmest Sørpolen.

Kappløp og vitenskap

Det skulle bli flere rekorder for Savio. Han var i følge med gruppen på tre som etter hvert nådde det sørligste punktet som til da var nådd av mennesker. Denne turen ble utført av Carsten Borchgrevink, William Colbeck og Per Savio etter en sledetur til 78° 50′ S for å kartlegge området.

I ettertid regnes denne ferden nedover isbarrieren som grunnlaget for kappløpet om Sørpolen. Rekorden sto inntil polarforskeren Robert F. Scott slo den et par år senere.

Men ekspedisjonen jaktet ikke bare rekorder.

– Deltakerne samlet vitenskapelige data og foretok de første magnetiske observasjoner på det antarktiske kontinentet. Dette har vært nyttig for vitenskapen etterpå, sier Ann Kristin Balto.

Per Savio med en koloni pingviner.

Roste samenes ferdigheter

I boka «Nærmest Sydpolen» fra 1900 roste Borchgrevink samene for deres mot og innsats.

– Han fremhever samenes evner som jegere og som håndverkere som sydde skaller og skinntøy. Han skriver om samene med respekt og ikke som annenrangs folk slik som mange samer i historien har erfart at øvrigheten så på dem, sier Katri Somby.

Men viktigst av alt, ungguttene fra nord berget liv.

En hendelse som trekkes frem i boka, var da flere ekspedisjonsmedlemmer havnet mellom noen isfjell.

Det var vanskelig å finne fotfeste på isfjellet som skrådde rett ut i havet. Men Per Savio klarte på et utrolig vis å ta seg opp på en isklippe og ved hjelp av et tau berget alle i sikkerhet.

Dugdale-breen oppe til høyre på bildet hvor Savio ramlet ned i en bresprekk som nesten kostet han livet.

Trosset forbud

Men det var også nære på at Savio selv mistet livet på det islagte kontinentet.

«Jeg havde forbudt enhver alene at færdes paa de farlige Bræer», skriver Borchgrevink i boka.

Men tross advarsler klarte ikke alle å holde seg unna de fristelsene i det uutforskede landskapet.

«Lapperne var det dog vanskeligst at holde i Touget, og Savio havde engang nær matee bøde med Livet for sin Uforsiktighet», fortsetter Borchgrevink.

En søndag morgen da de andre i ekspedisjonen hvilte seg etter en anstrengende dag, dro Savio og hunden Lars ut på den farefulle Dugdalebreen. Dagen før hadde det snødd mye, noe som gjør ferdsel på isbreer enda farligere; bresprekker synes ikke så lett når snøen ligger over.

Ut på kvelden var Savio ennå ikke kommet tilbake til steinhytten som gruppen oppholdt seg i.

«Jeg sad oppe og ventede paa ham, da jeg var blevet urolig over hans Forsvinden», skriver Borchgrevink.

Portrettet av Per Savio på Framsenteret er 13 meter høyt og 4 meter bredt.

Lurte døden på isbreen

Men seint på kvelden dukket endelig Savio opp i steinhytta, nokså forkommen. Han var blek, hostet og tok seg til brystet. Litt etter litt fortalte han hva som hadde skjedd.

Savio hadde mistet fotfestet mens han vandret på breens flate, den hvite nysnøen under føttene brast og han styrtet 18 meter ned, med hodet først, i en dyp bresprekk.

«Jeg tænkte, at nu var alt forbi, sagde Savio».

– Savio ble sittende bom fast, med hodet nedover mot bunnen av breen. Han var forslått i armer og bein, men hodet var ikke skadet, forteller Balto.

På utrolig vis klarte unggutten å snu seg, han spente ryggen mot den ene breveggen, og ved hjelp av en kniv hugget han trinn i isen for fotfeste og fikk seg til slutt opp på breen der hunden Lars trofast ventet.

Historien om Per Savio blir fortalt med bilder og tekst på gulvet i Lysgården på Framsenteret i Tromsø. Her møter vi også botanikeren og Svalbard-forskeren Hanna Resvoll Holmsen.

Druknet da han kom hjem

Per Savio og Ole Must vendte tilbake til Norge som helter. De skal ha blitt møtt med jubel fra folkemengden og flaggheising, da de etter hvert kom sjøveien nordover til Kirkenes.

Med seg fra sør hadde de også med seg noen kuriositeter, blant annet pingvinegg som senere ble overtatt av universitetsmuseer i landet.

Hjemme i Finnmark giftet Savio seg med sin store kjærlighet Ellen Josefsdatter Strimp.

– Per og Ellen fikk tre barn. Bare en vokste opp – John Andreas Persen Savio, som skulle bli en av de største samiske kunstnerne. Ekteparet fikk kort tid sammen, bare fire år etter at de giftet seg døde Ellen av tuberkulose. Da Per Savio to dager senere var på tur hjemover i båt etter å ha hentet konas kiste i Vadsø, veltet båten, og han druknet på havet, forteller Balto.

Per Savio 1877–1905

Les mer om Per Savio på polarhistorie.no

Powered by Labrador CMS