Annonse
Takket være en varm sommer i Antarktis er det blitt gode forhold for algen som gir snøen denne blodrøde fargen.

Varm sommer gir algeoppblomstring og blodrød snø på Antarktis

– Denne typen snø bidrar til klimaendringer, skriver forskerne som tok de oppsiktsvekkende bildene.

Publisert

De siste ukene har isen rundt forskningsstasjonen Akademik Vernadskij i Antarktis blitt blodrød.

– Denne typen snø bidrar til klimaendringer, fordi den reflekterer mindre sollys og smelter raskere, forteller forskerne på stasjonen i et innlegg på Ukrainas utdannings- og forsknings-departements Facebooksider.

Den røde snøen er blitt til på grunn av en varm sommer i Antarktis, som har gitt den knøttlille grønnalgen Chlamydomonas nivalis gode vilkår for å spre seg.

Den karakteristiske rødfargen blir sterkere desto mindre nitrogen og mer sollys algen får tilgang på.

Skjer også på sommerfjellet i Norge

Algen trives godt i kulde og mørke, og ligger i dvale under den antarktiske vinteren. Når det blir varmere og snøen smelter, får den tilgang på mat og sollys. Da begynner den raskt å forplante seg, ved å spre ut sporer i den smeltende snøen.

Algenes hud produserer et rødt stoff når de blir utsatt for sterkt lys. Dette stoffet, som kalles astaxatin, får det ikke bare til å virke som om snøen er blitt farget med rød spraymaling. Det hjelper også algen med å ta til seg enda mer sollys som den bruker som næring gjennom fotosyntese.

Men den klarer ikke å bruke alt. Noe blir til varme. Som betyr at enda mer snø smelter.

– Som en konsekvens dukker det opp enda flere av disse lyse algene opp, skriver forskerne i innlegget.

Dette er ikke bare noe som skjer ved polene våre. Det skjer også på sommerfjellet i Norge, noe du kan lese mer om i denne saken fra Universitetet i Oslo-avisa Titan.

Slik ser algene ut når de blir satt under mikroskop.

Bemannet året rundt

Forskningsstasjonen ligger på øygruppen som kalles Argentine Islands, like ved kysten av Antarktis' nordligste halvøy. Stasjonen ble solgt til Ukraina fra Storbritannia i 1996, for en symbolsk sum på ett britisk pund.

Den er i dag bemannet året rundt. De som arbeider der forsker på alt fra hvordan kroppen fungerer under ekstreme forhold til meteorologi og seismologi.

Powered by Labrador CMS