Musikk kan dempe angst og nervøsitet om lag like godt som medisiner før en operasjon, viser ny studie. (Foto: Elnur / Shutterstock / NTB scanpix)
Ny studie: Musikk demper nervøsitet like godt som beroligende medisiner
Musikk kan gjøre oss roligere før en operasjon, ifølge ny studie.
Asbjørn MølgaardSørensenJOURNALIST, VIDENSKAB.DK
Publisert
Musikk virker like beroligende som medisiner.
Det er konklusjonen i en ny amerikansk studie der forskerne har utstyrt pasienter med et par høretelefoner med beroligende musikk før de skulle opereres.
De sammenlignet det med effekten av beroligende medisiner, av en type som kalles midazolam.
– Det er ikke overraskende at musikk kan virke beroligende og redusere angst, men det er interessant at man har sammenlignet det med medisiner og kommet fram til at det virker stort sett like bra, sier Kira Vibe Jespersen, som er forsker ved Center For Music In The Brain ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet i Danmark.
Studien er nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Regional Anesthesia and Pain Medicine.
Stort sett samme effekt som medisiner
I studien bidro to grupper, som enten hørte musikk eller fikk medisiner før operasjonen:
77 personer fikk et par høretelefoner med beroligende musikk, som du kan høre under.
80 personer fikk 1–2 mg av det angstdempende preparatet midazolam.
– Musikken virket nesten like gode som medisiner i forhold til å redusere pasientenes angstnivå. Det var en minimal forskjell (på virkningen, red.), men ikke nok til at det var signifikant, sier Kira Jespersen.
Forskerne valgte ut musikkstykket «Weightless» av Marconi Union, som ut fra tempo og struktur angivelig er et veldig beroligende.
Nervøsitet kan gjøre operasjon vanskelig
Operasjoner kan være vanskeligere hvis pasienten er veldig urolig, forteller Jespersen.
– Mange opplever angst eller stress i forbindelse med operasjoner eller medisinske prosedyrer, og det er viktig å ha redskaper for å redusere uroen. Ved å redusere pasientens angstnivå skaper man bedre betingelser for en vellykket operasjon, sier Jespersen.
Musikk kan både gjøre oss oppstemt og rolige
Forskerne valgte ut musikk med langsomt tempo og oppbyggende toner. Og det er ikke helt tilfeldig.
– Et høyt tempo er forbundet med en stimulering av fysiologiske parametere som puls og blodtrykk. Mens et lavere tempo og en stabil struktur i musikken virker avslappende og hjelper oss med å falle til ro, sier Kira Vibe Jespersen.
Men effekten er veldig subjektiv, legger hun til.
– Man kunne kanskje ha funnet en enda større effekt hvis pasientene hadde fått velge musikk selv, sier Jespersen.
Annonse
Musikk virker som sex og sjokolade
Ifølge Kira Vibe Jespersen påvirker musikk noen av de mest grunnleggende mekanismene i belønningssystemet i hjernen.
– Skanningsstudier viser at musikk kan aktivere samme områder i hjernen som når vi spiser sjokolade eller har sex. Musikk kan aktivere hjernens belønningssystem, som skal sikre at vi gjøre ting som å spise god mat, sier hun.
Hun mener det er interessant at abstrakt nytelse som musikk kan aktivere grunnleggende belønningsnettverk.
– De fleste menneskene sier at de først og fremst hører på musikk på grunn av innflytelsen på følelseslivet. Det kan også virke angstreduserende fordi det fanger oppmerksomheten vår trekker oppmerksomheten vekk fra det forestående inngrepet, sier hun.
Musikk har ingen bivirkninger
Når nå det er så stort potensial i musikk, kunne man jo fristes til å spørre hvorfor vi ikke ser en mer utbredt bruk i helsevesenet.
Kira Vibe Jespersen forteller at man enkelte steder tilbyr musikk ved mindre operasjoner, men at det ikke er en utbredt prosedyre i Danmark.
– Det kommer flere og flere studier som påviser musikkens effekt og gir den nødvendige dokumentasjonen for at helsevesenet kunne vurdere å bruke det mer aktivt, sier hun.
Sammen med andre forskere er hun i gang med en oppsummering av studier om effekten av musikk i helsesektoren.
– Det vil la oss vurdere om helsevesenet bør investere på området. Musikk er jo heldigvis et relativt billig tiltak, uten bivirkninger – men det må være solid evidens for at det virker, avslutter hun.