Hvorfor har vi mennesker en hang til å drikke alkohol?
Kanskje kan svaret ligge hos forfedrene våre.
For å finne ut mer har et amerikansk forskerteam studert slektninger i Panama i Mellom-Amerika. De dro ut og undersøkte svarthåndklamreapers frukt- og alkoholvaner.
Studien er publisert i tidsskriftet Royal Society Open Science. Funnene deres er også omtalt i en pressemelding fra University of California, Berkeley.
Alkohol er kaloririkt
Det å få i seg alkohol handler ikke nødvendigvis om et ønske om å bli full. Etanol inneholder verdifulle kalorier. Det er altså mer energi å hente fra en gjæret frukt enn en fersk frukt.
Ute i jungelen plukket forskerne med seg frukt fra apenes fruktfest. Og de tok urinprøver fra seks aper.
Tilbake på laboratoriet målte de innholdet av etanol og sukker i frukten. I urinen målte de restene etter alkohol.
Påviste etanol i frukten
Målingene viste at frukten som apene hadde spist inneholdt mellom 1 og 2 prosent etanol.
Fem av seks urinprøver kunne påvise rester av nedbrutt alkohol.
Prøvene av frukten var nok til å vite at apene fikk i seg alkohol. Men restene etter alkohol i urinen sier noe om hva som skjer med alkoholen i kroppen.
Og urinprøvene vitnet om at apene hentet ut energi fra alkoholen. Den gikk ikke bare rett gjennom.
«Full ape-hypotese»
Studien er en praktisk test av den såkalte full ape-hypotesen. Forskeren Robert Dudley fra University of California, Berkley skrev bok om teorien i 2014. Han er også en av forskerne bak den nye studien.
I korte trekk handler denne hypotesen om at moden, og spesielt gjæret frukt var en viktig kilde til kalorier for våre forfedre.
Så viktig var kalorier fra frukt at de store menneskeapene en gang i fjern fortid utviklet en egenskap som gjorde at de ble fetere av å spise frukt.
Før jordbruket kom var tilgangen på sukker stort sett begrenset til frukt og bær på sensommeren og høsten.
Ørmen forklarte at de store apene proppet i seg frukt og bygget opp et fettlager når tilgangen først var der.
– Det var fint da frukt var tilgjengelig en liten del av året. Nå har vi sukker i mengder 365 dager i året. Da går det gærent.
Og det samme gjelder altså alkohol.
Ubegrenset tilgang til sterke saker
Søker du mot alkohol, er oddsen høy for at du får deg en energimettet premie, skrev forskning.no i en artikkel i 2017. Der ble også Dudley og forskningen hans nevnt.
– Men nå som vi har ubegrenset tilgang til sterkt konsentrert alkohol hele tiden går ting skikkelig ille, forklarer han i denne videoen fra 2014.
I denne videoen forteller forskeren Robert Dudley om full ape-hypotesen.
Frukten som apene spiser har svært lite alkohol i forhold til vanlig øl eller vin. Dudley tror magen blir full av frukt før apene rekker å bli fulle.
– Menneskets forfedre kan ha valgt å spise frukt med etanol ettersom den inneholder flere kalorier, sier Christina Campbell i pressemeldingen. Hun er studiens hovedforsker.
Referanse:
Annonse
Campbell, Christina J., Maro, Aleksey., Weaver, Victoria og Dudley, Robert. (2022). Dietary ethanol ingestion by free-ranging spider monkeys (Ateles geoffroyi). Royal Society Open Science.
Vi vil gjerne høre fra deg!
TA KONTAKT HER Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?