Milslukere i særklasse

Personer som går veldig mye på ski, kan som 80-åringer framstå sprekere enn folk på 30-40 år.

(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

Jo, det er mulig, viser ny svensk forskning. Forutsetningen synes å være at du bedriver skigåing gjennom livet på et høyt nivå.

Eventuelt kan du forsøke lange turer til skogs både sent og tidlig, men akkurat dét har ikke forskerne undersøkt effekten av. 

Resultatene deres viser i hvert fall at aktive skiløpere som holder formen langt inn i alderdommen, har dobbelt så høyt oksygenopptak som eldre som ikke trener.

De er også mye sprekere enn utrente yngre folk.

- Funnene viser at mennesket har et stort potensial for å opprettholde fysisk arbeidskapasitet på et høyt nivå, og på den måten bedre livskvaliteten selv ved høy alder, sier sportsforsker Per Tesch ved svenske Mittuniversitetet.

Høyeste som er rapportert

Gamlingene i studien er 80 år i snitt, og har faktisk like gode testresultater som 40-50 år yngre menn som ikke trener utholdenhet, ifølge en pressemelding.

Oksygenopptaket til de svenske milslukerrne var på rundt 2,6 liter per minutt, mens de utrente hadde et opptak på 1,6 liter.

- Så høye nivåer for maksimalt oksygenopptak er aldri tidligere blitt rapportert hos menn i denne alderen, sier Tesch i pressemeldingen.

Analyser på cellenivå viser dessuten at musklene deres har klare likheter med musklene til unge menn.

Mens vi venter på snøen

Det er som nevnt bare en liten hake; du skal være en temmelig stor entusiast i løypene for å håpe på tilsvarende effekt.

Deltakerne i studien har brukt uhorvelig mye tid av livet sitt i skisporet.

Blant de undersøkte er både en OL-vinner, og løpere som har vunnet svenske mesterskap. De har også deltatt i en av de virkelig støre styrkeprøvene for en skiløper; Vasaloppet over ni mil fra Sälen til Mora i Dalarna.

For hverdagshelterne i sporet er det grunn til å håpe at turer i lysløypa en mørk tirsdag eller en solfylt søndag også kan gi gevinst. Selv om du verken har planer om OL-gull eller deltakelse i lange løp…

Funnene i studien er nettopp presenteret på møtet til American College of Sports Medicine: Integrative Physiology of Exercise i solfylte Miami.

Nå er det bare å vente på snøen…

Referanse:

New Records In Aerobic Power Among Octogenarian Lifelong Endurance Athletes. Scott Trappe, et al. Presentert på konferansen til American College and Sports Medicine, Integrative Physiology of Exercise, 22-25 september 2010. Miami, Florida, USA. Sammendrag her.

Powered by Labrador CMS