Annonse
Dansk professor står i spissen for funnet av det proteinet som gir beskjed til musklene om å øke muskelmassen.

Forskere er på sporet av muskelpille

Potensialet er særlig stort for eldre med behov for å gjenoppbygge og beholde muskelmasse.

Publisert

Ta en pille og få større muskler.

Det høres nesten ut til å være for godt til å være sant. Og det er det også – enn så lenge.

Men en forskergruppe ledet av professor Simon Bekker-Jensen fra Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet har kommet et skritt nærmere, viser en ny studie publisert i tidsskriftet The EMBO Journal.

Og det er en «spennende studie», forteller Jean Farup, som er førsteamanuensis i biomedisin ved Aarhus Universitet i Danmark.

– Særlig for eldre er slike framskritt helt avgjørende, for vi vet at muskelstyrke er grunnleggende for en god alderdom, forteller han.

Medisinske utfordringer

Medisinsk er det en utfordring å aktivere ZAK-beta. Det skyldes at man har problemer med å aktivere et protein eller enzym i kroppen.

Det er enklere å hemme dem, som med betablokkere. De begrenser såkalte Beta1-reseptorer i hjertet. Dermed reduseres hjertefrekvensen hvis en person lider av hjerterytmeforstyrrelser.

Simon Bekker-Jensen forteller imidlertid at det forskes mye på medisinske løsninger for å aktivere proteiner.


Kilde: Simon Bekker-Jensen, pro.medicin.dk

Skrur på ZAK-beta-protein

Simon Bekker-Jensen og kollegene hans har tatt for seg det såkalte ZAK-beta-signalproteinet.

ZAK-beta har nemlig vist seg å være et viktig ledd i prosessen som aktiveres når en muskel trekker seg sammen, også kalt muskelkontraksjon.

Forestill deg at du spenner overarmen som Skipper'n.

Bicepsmuskelen blir som en pukkel.

Denne sammentrekningen aktiverer ZAK-beta-proteinet, noe som starter en kjedereaksjon av mekanismer i muskelen. Blant annet muskelvekst.

– Vi har lenge kjent til alle de funksjonene som starter i muskler. Det være seg muskelvekst, reparasjon av muskler eller forbedring av muskelfunksjon. Men dette første leddet, startskuddet om man vil, har vi ikke kjent til før, forteller Simon Bekker-Jensen.

– Det har vært som å finne en nål i en høystakk. Det finnes nemlig omkring 30 000 ulike proteiner i musklene. Men det er bare ZAK-beta som utfører akkurat denne oppgaven.

Vi vet fra tidligere forskning at familier med mutasjoner i ZAK-beta lider av sykdommer som svekker muskelmasse og styrke, forklarer Jean Farup i en kommentar.

Skipper'n brukte en boks spinat som muskelvekstmiddel. Kanskje vi en dag kan nærme oss noe lignende med en pakke ZAK-beta.

Redder den svekkede pasienter

For eldre pasienter kan funnet av ZAK-beta-proteinet bli viktig.

– Når eldre for eksempel faller og brekker hofta, så starter det en ond sirkel. De må ligge eller sitte i en lang periode, da de mister muskelmasse. Og det er ingen garanti for at de kommer seg på beina igjen, forteller Bekker-Jensen.

– For når hoften har grodd sammen, er det ikke sikkert de har nok styrke i musklene. En pille som aktiverer ZAK-beta-proteinet, ville derfor være et enormt framskritt, forklarer professoren.

Tap av muskelmasse

Tap av muskelmasse er ikke noe som plutselig skjer for eldre. Faktisk mister du mellom 3 og 8 prosent muskelmasse i året allerede fra 30-årsalderen.

Også muskelstyrken avtar med omkring 0,5-1 prosent i året.

Men musklenes tilpasningsevne i forhold til ytre belastning fungerer hele livet. Så 70-åringen kan være like sterk som en 30-åring hvis treningen holdes ved like.

Trening kan også holde knoklene ved like.


Kilder: 'Ergonomi - Forflytnings- og arbejdsteknik' (2014), Simon Bekker-Jensen

Allerede i gang med neste forsøk

Den videre forskningen på ZAK-beta er allerede på vei.

– Vi er allerede i gang med neste fase av forskningen. Og det går blant annet ut på å overuttrykke ZAK-beta-genet i mus. Dermed kan vi verifisere at proteinet virker som vi håper. Men vi avdekker også eventuelle bivirkninger.

Det tar imidlertid minst to år å få gjennomført denne endringen. Slik vi må ha tålmodighet, konstaterer Bekker-Jensen.

Også Jean Farup vil følge utviklingen med stor interesse, spesielt i forhold til virkning kontra bivirkning.

– Mer ZAK-beta kan kanskje påvirke kreftceller eller føre til uhensiktsmessig vekst av hjerteceller, avslutter Farup.

Referanser:

Elena Volpi mfl.: Muscle tissue changes with aging. Current Opinion in Clinical Nutrition # Metabolic Care, 2004. DOI: 10.1097/01.mco.0000134362.76653.b2

Cathrine Nordgaard mfl.: ZAKβ is activated by cellular compression and mediates contraction-induced MAP kinase signaling in skeletal muscle. The EMBO Journal. 2022. DOI: 10.15252/embj.2022111650

R Kambadur mfl.: Mutations in myostatin (GDF8) in double-muscled Belgian Blue and Piedmontese cattle. Genome Research, 1997. DOI: 10.1101/gr.7.9.910

Helge Amthor mfl.: Lack of myostatin results in excessive muscle growth but impaired force generation. PNAS, 2007. DOI: 10.1073/pnas.0604893104

'Ergonomi - Forflytnings- og arbejdsteknik' (2014), Simon Bekker-Jensen (Sammendrag)

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS