Studien viste at personer i 70-årsalderen som spilte spill ofte, hadde et skarpere sinn enn de som ikke spilte like ofte.
(Illustrasjonsfoto: Pressmaster / Shutterstock / NTB scanpix)
De som spilte brettspill og kort, hadde et skarpere sinn da de ble eldre
Forskere så en sammenheng mellom det å spille spill og sterkere tenkeevne.
Spill som brettspill, kort, sjakk, kryssord og bingo ser ut til å ha en beskyttende effekt på sinnet, ifølge ny forskning fra the University of Edinburgh.
Forskere brukte data fra en omfattende undersøkelse gjort blant litt under 1100 personer. Deltakernes kognitive funksjon, altså evnen til logisk tenkning, hukommelse, språk og problemløsning, ble kartlagt da de var 11 år og senere da de var 70, 73, 75 og 79. Deltakerne svarte på flere ting i undersøkelsene underveis, deriblant hvor ofte de spilte spill.
Det viste seg at de som spilte ofte, hadde sterkere kognitiv funksjon enn de som ikke spilte.
– Selv om enkelte kan ha en nedgang i tenkeevne når de blir eldre, er denne forskningen ytterligere bevis på at det ikke er uunngåelig, sier Caroline Abrahams, direktør i veldedighetsorganisasjonen Age UK i en pressemelding fra the University of Edinburgh.
Ikke for sent å begynne
Studien, publisert i Journals of Gerontology, viser også at det ikke er for sent å begynne med spill for en sterkere hjerne senere i livet. Deltakerne som begynte å spille mer i løpet av 70-årene, hadde større sjanse for å vedlikeholde deres tenkeevne.
Ian Deary, en av forskerne bak studien, mener funnene i studien gir en tydeligere oversikt over hvilke aktiviteter som holder hjernen i form.
– I vår studie handler det ikke bare om generell intellektuell og sosial aktivitet. Det er noe med denne typen spill som gir en liten, men betydningsfull sammenheng med bedre kognitiv aldring, sier han i pressemeldingen.
Utsetter svekkelse av tenkeevner
Denne studien er ikke den første som viser en sammenheng mellom spill og hjernetrim. I 2018 publiserte forskere ved University of Aberdeen en lignende studie som viste at de som bruker mye tid på kompleks problemløsning, for eksempel sudoku, hadde skarpere hjerner. I tillegg tok det lengre tid før tenkeevnen deres ble svekket, skriver Videnskab.dk.
– Det skjer generelt en forringelse av vårt kognitive nivå med alderen. Men det ser ut til at det kan utsettes med aktiviteter, sa nevropsykolog Niels Kasper Jørgensen.
Forsker Andreas Lieberoth uttalte i samme artikkel at du får enda bedre effekt av å spille brettspill sammen med andre.
– Det beste er spill med flere dimensjoner. Hvis du for eksempel spiller et brettspill som krever strategisk talent, sammen med andre, så må du ikke bare huske på reglene, men også forsøke å holde styr på det mest komplekse elementet: nemlig andre mennesker, sa han til Videnskab.dk.
En svensk studie fra 2019 viste også at de som drev med aktiviteter som strikking, lesing, kryssord og å synge i kor, hadde lavere risiko for å utvikle Alzheimers, noe du kan lese mer om i denne artikkelen fra forskning.no.
Ingen sikker sammenheng
Selv da forskerne ved University of Edinburgh kontrollerte for faktorer som utdannelse, inntekt, kjønn og fysisk aktivitet, var det en sammenheng mellom spilling og et skarpere sinn.
Likevel er det først og fremst et sammenfall, ikke en direkte årsakssammenheng forskerne har funnet. Dermed kan vi ikke si for sikkert at det er brettspill som fører til sterkere kognitiv funksjon, noe som også gjelder studien fra University of Aberdeen.
Forskerne trekker også fram at studien har noen svakheter. De skriver blant annet at de ikke har undersøkt spesifikt hvilke spill deltakerne spilte, bare om de spilte spill generelt.
– Det hadde vært fint å finne ut om det er noen av disse spillene som har bedre effekt enn andre. Vi vil også understreke at det er flere andre ting som bidrar til bedre kognitiv aldring, som for eksempel å være fysisk aktiv og å ikke røyke, sier Deary.
Referanse:
Altchul, D. og Deary, I.J.: Playing Analog Games Is Associated With Reduced Declines in Cognitive Function: A 68-Year Longitudinal Cohort Study. The Journals of Gerontology: Series B. (2019) https://doi.org/10.1093/geronb/gbz149