Eldre som trente intervaller tre ganger i uka, økte energiproduksjonen i mitokondriene med 69 prosent, ifølge ny studie. (Illustrasjonsfoto: Simone van den Berg, Shutterstock / NTB scanpix)
Intervalltrening holder cellene spreke hos eldre
Cellenes evne til å lage energi blir svekket med alderen. Knallhard intervalltrening kan bremse denne utviklingen.
I alle cellene dine finnes det noen små fyrer som produserer den energien du og cellene dine trenger. De kalles mitokondrier og er bare en mikrometer – en tusendels millimeter – store.
Når vi blir eldre reduseres effekten til mitokondriene. De produserer mindre energi.
Nå har forskere ved Mayo-klinikken i Minnesota sett nærmere på hva som skjer med mitokondriene når du trener styrke, intervaller eller en kombinasjon av de to.
Og det er bare å komme seg opp av sofaen.
Forskerne tok muskelprøver fra deltakerne og kunne se at cellene lagde flere proteiner som mitokondriene kunne bruke i kraftverket sitt. Aller størst utslag hadde intervalltreningen.
I hvert fall bedre helse
Hos gruppen med 65–80-åringer økte kapasiteten til mitokondriene med 69 prosent etter en periode med hard intervalltrening. 18–30-åringene som var med på det samme forsøket, fikk 49 prosent mer effektive kraftverk i cellene sine.
Styrketrening var, kanskje ikke så overraskende, bedre til å bygge muskler. Muskler er også noe som svekkes i forbindelse med aldring.
– Det finnes ingen erstatning for disse treningsprogrammene når det gjelder å forsinke aldringsprosessen, sier Sreekumaran Nair, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.
Det synes NTNU-forsker Jose Bianco Moreira er å ta litt hardt i.
– Vi kan trygt si at intervalltrening gir eldre bedre helse, men ikke at det forsinker aldringen, sier han i en e-post til forskning.no.
– Selv om vi skulle ønske at det var sant, trenger en så sterk påstand beviser som forskningsverden fortsatt jobber med, sier Moreira, som er postdoc ved K.G. Jebsen-senter for medisinsk forskning ved NTNU.
Medisiner til de som ikke kan trene
Forskerne fra Mayo-klinikken var egentlig ikke ute etter å finne ut av hvilken treningsform som var «best». Det viktigste var å studere på nært hold hva som skjer i cellene under trening.
Det synes Moreira også er spennende.
– Denne studien gir oss den hittil største samlingen av data om de molekylære mekanismene som er knyttet til trening, sier han.
I neste omgang kan dette gjøre det mulig å hjelpe folk som ikke er i stand til å trene, men som likevel har bruk for de samme mekanismene. Det er nemlig mange forskere som nå jobber med det Nair beskriver slik:
– Å utvikle målrettede medisiner som oppnår de samme fordelene som vi får fra trening hos folk som ikke kan trene.
Og da snakker han ikke om sofagriser som aldri kommer seg over dørstokkmila.
– Det kan være pasienter som skal restituere seg etter ulykker eller folk med spesielle nevromuskulære lidelser, sier Moreira.
Professor Jennifer Trilk ved University of South Carolina har ikke deltatt i den nye studien, men påpeker overfor CNN hvor viktig det vil kunne være å oppdage tidlig at mitokondriene virker dårlig eller ikke I det hele tatt.
– Når mitokondriene ikke virker, virker heller ikke cellene, sier Trilk. Hun tror nå det kan bli mulig å oppdage sykdommer mye tidligere.
– Vi kan se at cellene ikke virker flere år før effekten blir synlig i form av sykdommer som diabetes, kreft eller hjerte- og karsykdommer.
Målrettet trening
Hvis forskerne vet hva de skal se etter i cellene, kan de også anbefale hva slags trening som virker best for hver enkelt. Og de kan gjøre det før treningsprogrammet starter.
– Vi som forsker på dette, ønsker å definere hvilken type trening som virker best for hver enkelt person, og materialet fra denne studien er et viktig bidrag til den oppgaven, sier Moreira.
Sreekumaran Nair og kollegaene hans var som nevnt ikke ute etter å rangere de ulike treningsformene. Men han klarer ikke helt å dy seg:
– Hvis folk skal velge én treningsform, vil jeg anbefale høyintensitets intervalltrening. Men jeg tror det vil være mer fordelaktig å kombinere intervalltrening med styrketrening, sier han i pressemeldingen.
Referanse:
Robinson, Nair mfl: Enhanced Protein Translation Underlies Improved Metabolic and Physical Adaptations to Different Exercise Training Modes in Young and Old Humans. Cell Metabolism, mars 2017, doi: 10.1016/j.cmet.2017.02.009.