Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Utenrikspolitisk Institutt - les mer.

President Vladimir Putin holder tale under en konsert på en stadion i Moskva 18. mars 2022. Banneret bak ham har bokstaven Z og sier «for Russland».

Er dette slutten på akademisk frihet i Russland?

Rommet for ytringsfrihet i Russland har blitt stadig mindre med årene, en utvikling som har eskalert etter at Putin gikk til krig mot Ukraina.

Publisert

I Russland har en bekymrende trend satt sine spor over lengre tid, også før Putin gikk til krig mot Ukraina.

De russiske myndighetenes grep om ytringsfrihet strammes inn, igjen og igjen, noe som i stor grad påvirker dagliglivet til russerne.

Selv om lover som begrenser ytringsfrihet ikke er et nytt fenomen i Russland, har det etter krigens start blitt enda verre.

Podcast: Om ytringsfrihet i Russland

Ytringsfrihet for akademikere i Russland er tema i denne episoden av NUPIs engelskspråklige podkast The World Stage.

Lytt til episoden her.

Store innskrenkinger

Dette kommer spesielt godt til syne med en av de nyeste vedtatte lovene på dette området. Det er opp til 15 år i fengsel for å uttrykke seg og spre sine meninger om krigen som ikke følger russiske myndigheters fortelling om en «spesialoperasjon» i Ukraina.

Konsekvensene har allerede vist seg tydelig blant journalister, aviser og TV-kanaler som har måttet legge ned eller sette seg selv på pause for å ha dekket krigen.

Men også på andre områder har denne innskrenkningen av ytringsfrihet store konsekvenser, ikke minst gjelder dette for forskere og andre akademikere.

Aller helst skulle denne episoden hatt med russiske forskere til å gi sine førstehåndsberetninger om hvordan livet som akademiker i Russland er nå.

Russiske forskere risikerer sanksjoner

Men når situasjonen har blitt så alvorlig som den er, der forskere allerede har vært i fengsel, fått leilighetene sine ransaket eller følt seg tvunget til å si opp jobbene sine, ønsket NUPI ikke å utsette noen for potensiell større risiko for konsekvenser ved å ha dem med i en podkast.

I stedet for samlet de tre forskere som alle har fulgt situasjonen i Russland tett over lengre tid:

Hør Aude Merlin som underviser i statsvitenskap og er spesialist russiske og kaukasiske studier ved l'Université libre de Bruxelles, Mark Youngman som underviser i internasjonale relasjoner ved University of Portsmouth og NUPI-forsker Julie Wilhelmsen som i en årrekke har jobbet med spørsmål knyttet til Russland og Nord-Kaukasus i episoden under.

Vert for episoden er kommunikasjonsrådgiver på NUPI, Marie Furhovden.

Powered by Labrador CMS