Alexander Sandtorv mener formidling er noe av det viktigste en akademiker kan drive med.

Kjemiker Alexander Sandtorv får formidlingspris

Du har kanskje sett ham snakke om bakfyll, skadelig sminke eller kjemisk kjærlighet.

Kjemiker Alexander Sandtorv (35) har blitt et kjent fjes i mediene de siste årene.

I dag mottar han Forskningsrådets formidlingspris 2022.

Prisen er på 500.000 kroner og deles ut til forskere som har utmerket seg med levende, kreativ eller nyskapende kommunikasjon fra sitt eget fagfelt, skriver Forskningsrådet.

I begrunnelsen legger juryen vekt ikke bare på at Sandtorv er en god og aktiv formidler. De påpeker også hans engasjement for formidling som et samfunnsoppdrag. Det fremgår av en pressemelding fra Forskningsrådet.

«Bygger ned skillet mellom folk flest»

«Sandtorv er en uredd formidler og debattant som evner å treffe forskjellige deler av befolkningen, i ulike fora, og med ulike og til dels nyskapende metoder. Han kommuniserer kunnskapsrikt, men folkelig og med lave skuldre med en rekke målgrupper, også ved bruk av humor. Dette bidrar til å bygge ned skillet mellom forskere og folk flest», legger juryen frem i sin begrunnelse.

Årets jury bestod av:

  • Anine Kierulf, førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo
  • Alexandra Beverfjord, sjefredaktør for Dagbladet
  • Asle Haukaas, kommunikasjonsdirektør i Veterinærinstituttet
  • Christian Lund, spesialrådgiver i Forskningsrådet.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre i akademia

Broen mellom forskere og kvinnen og mannen i gata er Sandtorv spesielt opptatt av.

– Formidling er noe av det viktigste vi kan gjøre i akademia. Men det blir ikke tatt på alvor av UiO, sa han i en artikkel hos Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening i 2021.

Da han ble ansatt ved Universitetet i Oslo, opplevde han at han måtte bane formidlingsveien selv. Mens fagfelter som medisin, biologi og fysikk fikk stor plass i offentligheten, var kjemi nesten usynlig, sa han i artikkelen.

Dersom ingen vet hva kjemiforskerne holder på med blir de også irrelevante for samfunnet, har Sandtorv ifølge Forskningsrådets pressemelding uttalt.

– En forutsetning for en opplyst offentlighet

Sandtorv gratuleres i pressemeldingen av administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit.

– Jeg vil gratulere Alexander Sandtorv med formidlingsprisen. Uredde forskeres tilstedeværelse og synlighet er viktig innen alle fag, og måten Alexander har løftet kjemifaget, er imponerende, sier hun og fortsetter:

– Åpenhet fra forskere og god kommunikasjon mellom forskere og samfunnet er en forutsetning for en opplyst offentlighet, for tilliten til kvalitetssikret kunnskap og forskningsmiljøene, og for forskningens kvalitet.

I 2021 vant epidemiolog Anne Spurkland ved UiO prisen. Blant tidligere vinnere finner vi også navn som Anne Sverdrup-Thygeson og Bjørn Samset.

Bakrus, rust og kjærlighet

Det er stor bredde i Sandtorvs opptredener i media.

Utallige ganger har han stilt opp og fortalt om bakrus, som i denne KK.no-artikkelen fra august i år. Det samme temaet har han for øvrig skrevet bok om: «Fylla har skylda – med vitenskapen inn i bakrusen».

Til DinSide fortalte han nylig om de uventede egenskapene til Coca-Cola som en effektiv rustfjerner.

I 2020 snakket han med Morgenbladet om hva kjærlighet egentlig er rent kjemisk.

I en artikkel fra Universitetet i Oslo, publisert på forskning.no i 2021 snakket han om stoffer i vanlig kosmetikk som kan være skadelige.

Sandtorv har skrevet flere bøker, ikke minst for barn og unge. Tidligere i år sa han opp stillingen som førsteamanuensis i kjemi ved Universitetet i Oslo for å jobbe med formidling på fulltid.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS